
I anledning Pride Month vil jeg tipse om to virkelig gode bøker om kjønns- og seksualitetsmangfold, og om homofiles levekår rundt omkring i verden.
«Denne boka er homo» av James Dawson:
Dette er ei sakprosabok om kjønns- og seksualitetsmangfold. Ei håndbok som besvarer de spørsmål unge (eller hvem som helst) måtte ha om kjærlighet, identitet og seksualitet. Det er ei bok om hvor spesielle, unike og helt normale vi alle er, uansett om vi er skeive eller streite. Det er ei seriøs, informativ og utrolig morsom bok.
«Denne boka er homo» er rett og slett en glimrende og dyptgående håndbok i alt som har med LHBT å gjøre. Den henvender seg både til dem som definerer seg som LHBT-personer og til deres familie, venner, kollegaer og andre. Den er like interessant både for unge som er nysgjerrige og forsøker å finne sin egen identitet, og for dem som allerede er trygge i sin seksualitet og har funnet seg selv.
Jeg anser meg i utgangspunktet som rimelig oppdatert på LHBT, men lærte utrolig mye av å lese denne boka. Den byr på tanker, ideer og personlige historier det er berikende å lese, den både informerer og berører.
Dawson har klart kunsten å skrive ei bok som er kjempemorsom, men samtidig seriøs og informativ. Jeg anbefaler denne boka til alle, uansett legning, kjønn eller alder. Her er informasjon, fakta, perspektiver og innsikter som hvem som helst kan ha glede og nytte av, og som de aller fleste kan lære masse av.
Les resten av anmeldelsen min på min tidligere bokblogg Bokvrimmel. 🙂
«Skeivt ut – Reiser i homofobiens land» av Pål Vegard Hagesæther:
«Skeivt ut» er ei sakprosabok om homofobi og homofiles levekår, rettigheter og hverdag i noen av verdens mest homofiendtlige land.
Forfatteren har reist rundt i land som Russland, India, Uganda, Iran, Tyrkia og Jamaica for å få innsikt i hvordan homofile, lesbiske, bifile og transpersoner har det i regimer der homofobien preger samfunn og individ. I denne boka konfronterer han også myndigheter, religiøse ledere og andre aktører i disse regimene.
«Skeivt ut» er ei lettlest og lærerik bok om et utrolig viktig tema. Jeg fikk mye ut av å lese den. Den gjorde både vondt og godt, og gav meg svar på mange spørsmål omkring hvorfor verden ser ut som den gjør og hvorfor enkelte land henger så etter når det kommer til homofiles rettigheter.
Jeg tror at for å få til en endring, så må man først oppnå en slags forståelse. For å gjøre noe med homofobien må vi sette oss inn i hva den kommer av, hvordan den former de som er innehavere av den og hvorfor enkelte klamrer seg til den selv om de forøvrig er velutdannede mennesker med god tilgang på kunnskap og fakta. Denne boka er et godt og viktig skritt på veien for å forstå homofobiens vesen – og dermed også, forhåpentligvis på sikt, å kunne gjøre noe med homofobi, både nasjonalt og globalt.
Les resten av anmeldelsen min på min tidligere bokblogg Bokvrimmel. 🙂
Jeg kan også anbefale Stephen Frys dokumentarserie «Out there» om homofobi, for de som ønsker å sette seg ennå mer inn i hvordan LHBT-personer blir behandlet forskjellige steder i verden. En sår, rystende og viktig serie!
Nettsider verdt å sjekke ut:
FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold: foreningenfri.no
Skeiv Ungdom: skeivungdom.no
Skeiv Verden: skeivverden.no
Forbundet for transpersoner: ftpn.no
Ungdomstelefonen (UT): ungdomstelefonen.no
Skeivt Arkiv: skeivtarkiv.no
Har du lyst til å delta på Oslo Pride? Du kan delta på selve paraden i slutten av juni, men det skjer også mye annet Pride-relatert i dagene før paraden. Du finner mer om hele Oslo Pride-programmet HER.
Og husk at du ikke trenger å identifisere deg som skeiv selv for å delta på Pride. Det holder med at du støtter og ønsker likhet og rettferdighet for alle, uansett kjønns- eller seksualitetsuttrykk. Det er også mange som ikke tør å delta på Pride, fordi de ennå ikke er klare til å stå frem som skeiv – men du kan gå for dem, og vise at du bryr deg og at du søtter dem og kjønns- og seksualitetsmangfoldet!
Ha en flott Pride Month alle sammen!