De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Sommersolverv: Solfesten

En krans av ville blomster er et symbol for naturens fruktbarhet og overflod i tiden rundt midtsommer. Kilde: Pixabay.

Sommersolverv er også kjent som Midtsommeraften eller Litha. Litha er det paganistiske årets femte helligdag, eller sabbat.  Litha faller ca. på 21. juni hvert år.

På denne dagen er solen på sitt sterkeste. Dagen er lengst og lyset regjerer. Dagen etter Litha begynner mørket igjen å vokse seg sterkere og dagen blir sakte kortere. Naturen strutter av liv og kraft. Trær og busker blomstrer, vokser og begynner å forberede seg på å bære frukt. Naturens feminine prinsipp, Gudinnen, er gravid og hennes maskuline motsykke, Guden, også kalt Solkongen på denne tiden av året, er på sitt mest virile og strålende. Sammen inntar de sommertronen som Konge og Dronning over lys og liv. Mange benytter Litha, i tillegg til Beltane (Maiaften, natt til 1. mai), som en tradisjonell dag å gjennomføre håndfestelser (paganistisk bryllup) på. Naturåndene skal være oss nærmere denne dagen og det sies at man kan oppleve å se eller få kontakt med alver og feer denne kvelden.

Tradisjonelle temaer på denne sabbaten er opplysning, kraft, seier, kjærlighet, fruktbarhet, vekst og kommunikasjon på tvers av dimensjoner.

Vanlige dekorasjoner på Litha inkluderer statuer av Gudinnen og Guden som Dronning og Konge av sommeren, bilder eller figurer av alver og feer, kroner, gullfargede ting, lys og blomsterkranser, solsikker og sola.

Skal du markere Sommersolverv alene i år?
Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Hils sola ved soloppgang
  Sommersolverv er dagen da solen er på sitt sterkeste. Hedre solen i dag ved å vise den litt ekstra oppmerksomhet og takknemlighet for det lyset og den varmen den skjenker. Finn et rolig sted ute og hils solen velkommen ved soloppgang, enten med sang, et dikt, tromming, chanting, dans eller annet. Tilbring dagen i glede over sola og dens rolle i ditt og alles liv.
 2. Hedre både sola og stormen
  Mange steder markerer slutten av juni begynnelsen på regn- og stormsesongen. Gråvær, regnvær og sommerstormer er like mye en del av denne årstiden som solskinnet er. Reflekter over sommerens mange sider og fasetter – og hva dette igjen kan lære deg om deg selv, om alle, om livet.
 3. Tenn en ild for felleskapet
  Hvis du har mulighet til det kan du tenne et lite bål på et lovlig og egnet sted ute, og invitere dine venner til å tilbringe kvelden rundt bålet sammen med deg. Du kan også tenne en ild i en bålpanne, eller bare tenne noen lys og lykter utendørs. Hvis du bor slik til at ingen av disse tingene fungerer, kan du invitere venner på middag, og tenne masse levende lys inne (eller på balkong/veranda). Sommersolverv er tiden for gode, varme relasjoner, både til venner, familie og kjærlighetspartnere. Inviter folk du er glad i og vis dem hvor mye de betyr for deg.
 4. Søk og sank Johannesurt
  Johannesurt, eller Prikkperikum som planten også kalles, er en urt som spesielt tilhører denne sabbaten og som tradisjonelt har blitt høstet på sommersolvervsdagen. Hvis denne planten ikke vokser der du bor kan du søke etter og sanke inn en annen blomst, gjerne solgul av farge, som forbindes med midtsommer. Løvetann f.eks. Eller kamille.
 5. Nyt synet av ildfluene
  Hvis det finnes ildfluer der du bor kan du nyte synet av dem når solen går ned og tusmørket legger seg over landet. Hvis ikke kan du nyte kvelden med å kikke på stjernene, de små prikkene av lys som lyser opp nattehimmelen når solen gir sol og varme et annet sted på kloden.

Oppskrift på røkelse til Sommersolverv
Brenn denne røkelsen på midtsommerkvelden, eller når du ønsker å påkalle energiene og innsiktene som denne sabbaten bringer. Dette er også en fin solrøkelse, som kan brennes gjennom hele året for å påkalle solens varmende energi.

Du trenger:
– 1/2 håndfull knust furubark eller furunåler (sank selv og knus i morter, eller mal på kaffekvern)
– 1/2 håndfull sandeltrepulver (finner du HER)
– 2 teskjeer frankincense (finner du HER)
– 1 ts tørket og knust laurbærblad (finner du i matbutikk)
– 1 ts hampefrø (finner du HER)
– Ca. 2 ss vegatbilsk glycerin (finner du HER)
– 5 dråper eterisk sedertreolje (finner du HER)
– 3 dråper eterisk kamilleolje (finner du HER)
– 3 dråper eterisk kanelolje (finner du HER)

Ha sandeltrepulveret i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i de eteriske oljene og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på velduftende olje til Sommersolverv
Bruk denne oljen til å salve deltagerne ved ditt sommersolvervsrite. Du kan også bruke denne oljen når du ønsker å komme i kontakt med de innsiktene og mysteriene som tilhørere sommersolverv. Denne oljen aktiverer magiske energier som glede, frihet, kraft og styrke.

Du trenger:
– Vegetabilsk glycerin (finner du HER)
– Mineralvann
– 5 dråper sedertreolje (finner du HER)
– 3 dråper kamilleolje (finner du HER)
– 3 dråper kanelolje (finner du HER)
– En klype tørkede kamilleblomster, hampefrø, frankincense – eller bittelitt av alle tre (om du har)

Gjør klar en ren glassflaske som tar ca 10 ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin (eller druekjerneolje). Fyll på med mineralvann til flasken er 3/4 full. Ha deretter i de eteriske oljene. Sørg for at de tørkede ingrediensene er knust til et fint pulver, og ha de i blandingen. Sett korken på flasken, og rist flasken godt. Oljen kan brukes med det samme, den trenger ikke å lagres en stund før bruk.

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..