Natur og miljø, Naturspiritualitet

Vern om våre små bevingede venner

Ei lita bie koser seg med skvallerkål. © Belinda E. Kjernli.

Rett nedi gata her jeg bor går det en liten snarvei. Mange benytter den for raskt å komme til bussen, butikken og hovedveien. En liten bit av denne snarveien går gjennom et deilig, overgrodd villniss bestående av høyt gress, strå og ville blomster. Noen barn i nabolaget har laget et hyggelig bie- og humlebed i dette villnisset, sammen med foreldrene sine. Det inspirerte meg til å skrive dette blogginnlegget.

Det blir stadig færre bier og humler over hele verden, og i Norge står flere humlearter i fare for å forsvinne helt. Noen av årsakene til dette er nedbygging av natur, tap av arter, bruk av sprøytemidler og klimaendringer. Men vi kan gjøre noe for å hindre utviklingen og hjelpe våre små bevingede venner. For uten dem står også vi i fare for å dø ut.

Uten disse bestøvende innsektene vil store deler av verdens matproduksjon og økosystemer kollapse. Vi kan faktisk takke humler og bier for hver tredje matbit vi spiser. Alt henger sammen og er avhengig av alt annet på en eller annen måte. Når en del av naturen er i ferd med å dø, påvirker det alt annet. Vi må ta vare på hverandre, på alt som lever, på naturen og verden vi lever i. Det er slik vi vil kunne overleve og leve godt.

Humlene er spesielt viktige for oss her i Norge. Det er humlenes pollineringsarbeid som gjør at vi kan plukke blåbær i skogene våre, at høyfjellsplanter blir bestøvet og at vi kan sanke inn norske epler, agurker og tomater hvert år.

Et hyggelig humlebed i nabolaget. © Belinda E. Kjernli.

Bier
Visste du at bier har forskjellig interesser? Alle bier blir født med ulike gener som bestemmer hvilke interesser og arbeidsoppgaver de ender opp med i kuben. Noen har et gen som gjør at de kun interesserer seg for å finne mat til og gi omsorg til de nyfødte i kuben, andre har fokus kun på pollinering, nektar og honningproduksjon. Hver bie er født med sitt unike talent, og oppfyller sin spesiell oppgave i kuben og i verden.

Bienes pollinering av blomster og innsamling av nektar sørger for at planter og trær produserer frukt, grønnsaker og bær. Bier står faktisk for en tredjedel av verdens matproduskjon. Uten dem ville vi klart oss veldig mye dårligere på denne planeten.

Bihonning er spesielt søt og sammensatt av stoffer som virker baterienedbrytende. Medisinsk renset honning brukes for eksempel av leger og helsepersonell på sår, for å holde bakterier på avstand og få sår til å gro fortere.

Økologiske birøktere gjør en stor innsats for å holde bestanden av bier oppe, og å sørge for at vi har tilgang på deilig, helsegunstig honning. Kjøp gjerne økologisk og rå honning for å støtte biene.

Humler
Humla er en lubben og pusete slektning av bia.

Humler er spesielt viktige for pollenspredningen her i nord. Den har faktisk en helt spesiell måte å spre pollen på som ikke andre pollenspredere har. Humla bruker en teknikk som går ut på å holde fast planten samtidig som de begynner å vibrere i hele kroppen. Dette får også vriene planter til å slippe pollen. Denne spesielle teknikken er årsak til at humlekolonoer gjerne plasseres i drivhus der tomater dyrkes. Humlene får tomatplantene til å formere seg mer effektivt. Det samme gjelder poteter og aubergine.

Humla er utrydningstruet. I Storbritannia har allerede tre humlearter forsvunnet. Dette er en alvorlig utvikling som må tas på alvor.

Her er det satt ut plantekasser med blomstersnacks til våre bevingede venner. © Belinda E. Kjernli.

Hva kan vi gjøre?
Naturvernforbundet gir følgende tips til hva hver enkelt av oss kan gjøre for å hjelpe humler og bier:

1. Plant blomster som humler og bier liker
Har du en hage eller en balkong? Plant planter vår bevingede små venner liker! Humler og bier elsker lyng, lavendel, prestekrager, blomkarse og urteplanter. Disse egner seg like godt på balkongen som i hagen. I hagen kan du også plante solsikker, solhatt, løvemunn, prydbønner, bondepeoner, kløver og revebjeller. Humlene er spesielt glade i busker og trær som selje, rosespirea og klokkebusker. De er også nydelige å se på!

Her finner du en komplett blomstermeny for pollinerende innsekter:
Blomstermeny

2. Ikke sprøyt gift i hagen
Gift i hagen er unødvendig. Mange sprøytemidler inneholder stoffer som påvirker humler og bier negativt, og kan enten drepe de eller svekke retningssansen til disse innsektene. Sprøytemidler er også ofte skadelig for andre dyr, som fugler, små pattedyr, amfibier.

3. La hagen vokse vilt – eller ha et vilt hjørne
Det er mange ville planter som vokser naturlig i norsk natur, som humler og bier er avhengige av. La gressklipper være gressklipper og la hagen gro vilt med løvetann og kløver på sommeren når du er på ferie. Selje, som blomstrer tidlig på våren, er viktig for bestøvende insekter. Kløver, blåklokker og mange andre ville engplanter er yndet av humler og bier.

4. Lag et humle- eller biehotell
Sett opp humle- og biekasser i et bortgjemt hjørne i hagen din, slik kan du gjøre en humledronning eller en bidronning glad, når hun tidlig på våren setter ut for å finne et nytt hjem til familien sin.

Her finner du en oppskrift på hvordan du kan lage et hotell for små bevingede venner:
Humle- og biehotell

5. Velg økologiske produkter
Ved økologisk dyrking av mat brukes ikke kjemisk-syntetiske sprøytemidler som skader humler, bier og andre dyr. Ved å velge økologiske produkter i butikken bruker du din forbrukermakt til å støtte en mer humle- og bievennlig matproduksjon.

Gjennom Naturvernforbundet kan du også bli Humlevenn.

Ønsker du å lese mer om hvor viktig pollinerende innsekter er for oss mennesker og for verden, så kan jeg anbefale romanen «Bienes historie» av Maja Lunde. I denne romanen flettes tre separate historier sammen. I den første møter vi William, en melankolsk biolog på 1800-tallet i England. Han forsøker å bygge en helt ny type bikube, som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. I den andre møter vi Georg, en birøkter i USA, i vår samtid. Han er en av dem som blir berørt av bienes plutselige massedød, og han håper at sønnen skal ta over driften og redde bikubene og honningproduksjonen. Den siste historien foregår et godt stykke inn i fremtiden, i Kina, der vi møter Tao. Hun jobber med håndpollinering etter at alle biene har dødd ut. Hennes høyeste drøm er at sønnen skal få et bedre liv enn det hun selv har hatt. Ei viktig bok om hvor livsviktig bier (og andre pollinerende innsekter) er for oss og for naturen.

En frodig liten snarvei har blitt en hyggelig humle- og bierestaurant. © Belinda E. Kjernli.

Kilder:
Naturvernforbundet
The Bumblebee Conservation Trust
VG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..