Barnebøker, Kunst og kreativitet, Litteratur, Tios trygge dag

Tios trygge dag: Å illustrere ei barnebok

Den første barneboken jeg har illustrert, «Tios trygge dag». © Belinda E. Kjernli.

Det kan hende du har hørt det allerede. I fjor illustrerte jeg en barnebok. Den aller første boken jeg har fått i oppgave å illustrere. Den kom fra trykkeriet rett før jul. Det var utrolig stas å få se resultatet av arbeidet, og hvordan mine bilder og forfatternes tekst kom sammen og ble til en fin og harmonisk helhet.

Her er litt om hvordan det var å illustrere boka:
Da jeg fikk spørsmålet om jeg ville illustrere Tios trygge dag var min første innskytelse å svare nei. Det har vært svaret mitt på lignende henvendelser i mange år nå.

Ikke fordi jeg ikke har lyst, men fordi jeg er redd. Det er en liten stemme inne i meg som hvisker at jeg ikke er god nok, at jeg aldri kommer til å få det til, at jeg bare kommer til å skuffe.

Men denne gangen var det en annen stemme der også. En som minnet meg på et sitat jeg kom over for en tid tilbake:

«If someone offers you an amazing opportunity and you’re not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later.» ~Richard Branson

Det er ikke slik at jeg aldri har tatt i en pensel før. Jeg har en kunstutdannelse, men det er lenge siden jeg har brukt den til noe. Og ei bok har jeg aldri illustrert før. Så dette ble på en måte både noe velkjent og noe helt nytt for meg. Mitt ja inneholdt en kriblende glede over endelig å jobbe kreativt igjen, men også en slags skrekkblandet fryd over å våge noe jeg lenge, lenge ikke har turt. Det ligger en stor prestasjonsangst i meg. Jeg tror mange, ja, kanskje alle, som uttrykker seg kreativt kan kjenne seg igjen i disse følelsene.

Jeg sa ja, og det har vært et både veldig fint og et veldig utfordrende valg. Men mest av alt har det vært lærerikt og utviklende.

Den spede starten
Da jeg begynte å jobbe med bildene til Tios trygge dag var det viktig for meg å finne noe jeg selv opplever nærhet til i hvert bilde. Noe som er kjent og kjært for meg, slik at jeg kunne koble meg på hvert enkelt motiv via en god følelse. Jeg brukte mange gode minner fra min egen barndom som utgangspunkt for flere av bildene.

Jeg begynte først med å lage løse skisser med ideer til hvert motiv. Når jeg følte at motivet falt på plass lette jeg etter referansebilder på nettet. Referansebilder er bilder av detaljer jeg skal ha med i et bilde, slik at jeg har noe å se etter når jeg skal ha på plass korrekt perspektiv, anatomi, lys, skygge osv.

Jeg tegnet motivet opp på akvarellpapir med gråblyant før jeg begynte og legge inn fargene. Jeg brukte en blandingsteknikk på alle bildene bestående av akvarell, akryl, fargeblyanter og tusj.

Valg av forside
Bokas forside skal slå an tonen for hele boka. Den skal si noe om hva leseren kan forvente av innholdet og de skal gi leseren lyst til å lese boka.

Forfatterne av Tios trygge dag gav meg stikkord til hva som skulle være med på bildene inne i boka, men jeg stod fritt til å utforme forsiden selv. En slik frihet kan være både spennende og vanskelig. Jeg jobbet derfor en god del med forskjellige ideer til hva forsiden kunne inneholde. Siden bokas hovedtema jo er tilknytningsomsorg og trygg oppvekst, så var det ganske naturlig at jeg forsøkte å finne forskjellige måter å uttrykke nettopp omsorg på. Jeg endte opp med motivet mor og barn.

Mor og barn
Dette temaet er velkjent innenfor billedkunst og illustrasjon. Det er et så klassisk motiv at det er lett å ende opp med en klisjé. Jeg var derfor opptatt av å finne en måte å utforme motivet på som ikke ble for typisk, men som likevel fremhevet bokas sentrale tema.

Førsteutkastet til forsiden ble aldri helt som jeg ønsket. Noe føltes feil uansett hvor mye jeg endret bildet. Jeg endte opp med å forkaste hele forsøket og begynne helt på nytt. Andre forsøk fungerte mye bedre!

Resultatet ble et bilde som fremhever nærheten og tryggheten mellom mor og vesle Tio, der samspillet og tilknytningen understrekes av mors blomsterkrans og blomsten Tio holder i hånden. Boka handler også om naturlig livsstil, og et levende og godt forhold til naturen, som vises gjennom den bladgrønne bakgrunnen, samt humlen og biene som flyr rundt mor og Tio.

Pippis visdom
Jeg er veldig glad for at jeg valgte å si ja til å illustrere Tios trygge dag. Arbeidet med boka har både vært en kreativ utfordring for meg, og en slags selvutviklingsprosess. Jeg er takknemlig for å ha fått oppleve begge deler. Hele prosjektet har vært lærerikt og givende på så mange plan.

Heretter skal jeg si oftere ja , og rett og slett forsøke å leve etter Pippi Langstrømpes flotte livsinnstilling:

«Det har jeg aldri prøvd tidligere så det klarer jeg sikkert.»

Vil du lese mer om Tios trygge dag, så kan du klikke deg inn på bloggen om boka:
Tios trygge dag.

Barneboka har også en Facebookside, som du finner her:
Tios trygge dag på Facebook.

Ønsker du å bestille et eksemplar av boka til egne barn,
eller kanskje som gave til en heldig liten smårolling, så kan du gjøre det her:
Bestilling av bok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..