De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Lammas: Korninnhøstningen

summer-2404769_1280Korn og valmuer er symboler for Lammas. Kilde: Pixabay.

Lammas er også kjent som Lughnasadh. Sistnevnte er oppkalt etter den keltiske guden Lugh. I følge myter ble han ofret hvert år på denne tiden for senere å vende tilbake til jorden igjen, som Lysets Gud, ved Yule. Lammas er det paganistiske årets femte helligdag, eller sabbat. Sabbaten faller på 1. august hvert år.

Dagen er tradisjonelt en feiring av den aller første korninnhøstningen. Sommeren begynner å gli over i høst og alt vi har sådd er nå klar til å bli høstet inn – på både det indre og det ytre plan. Dagene blir kortere, mørkere og kjøligere og med dem svinner kraften i naturens maskuline prinsipp, også kalt Guden. Som kornet villig lar seg falle for ljåen, lar Guden seg villig ofre og vende tilbake til alts opphav: Naturens feminine prinsipp, Gudinnen og hennes livmor. Denne sabbaten er derfor også Gudens begravelse. Han dør i tillit om at han igjen vil oppstå, født av Henne som alltid bærer Ham og skjenker liv igjen og igjen.

Tradisjonelle temaer er innhøstning, død, ofring, begravelse, tillit og overflod.

Vanlige dekorasjoner på Lammas er overflødighetshorn, korn, brød, ljå og en dukke laget av korn.

Skal du markere Lammas alene i år?
Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 • Hedre jordas hellighet
  Jordas hellighet markeres ved hver sabbat, men ved Lammas er jordasfruktbarhet og gaver til oss i fokus. Den skjenker oss korn, grønnsaker, bær og frukt. Gjør ære på alle jordens vesener og ditt hjemlandskaps iboende krefter og ånder. Gjenta ditt løfte om å være et sant barn av jorda, å vandre i verden med kraft og ydmykhet, å vise respekt og kjærlighet for alt som lever og gror. Reflekter over din plass i denne frodige helheten.
 • Ofre en del av det du høster inn
  Hvis du har en hage som bugner av innhøstningsklare frukter, bær, grønnsaker eller blomster, så er dette en passende tid å starte innhøstningen på. Hold av en liten del av det du høster inn og bruk det som en offergave til hagens naturånder. Gi den første innsankede frukten eller den alle siste innhøstede grønnsaken i gave til jorden. Hvis du ikke har en hage kan du ta en bit av «frukten av ditt arbeid» og bruke det som gave til jorden – f.eks. ta en litt av lønna di, kjøp frø og så dem på et passende sted ute i naturen. Eller doner penger til en  god sak – beskyttelse av natur og/eller dyr f.eks.
 • Gjør ferdig et prosjekt
  Lammas er en sabbat som handler om fullførelse, gjennomføring og innhøstning. Bruk sabbatens energi til å gjøre deg ferdig med et prosjekt du har holdt på med en stund. Tiden rundt Lammas passer perfekt til å samle alle løse tråder og få ting i orden før høst og vinter setter inn.
 • Lag en korndukke
  Få tak i en bukett (eller nek om du vil) av korn, du velger selv om du vil bruke havre, hvete, rug eller annet. Lag en korndukke som representerer innhøstningen slik den oppleves for deg. Ha korndukke på eller ved alteret ditt det neste året som et symbol på beskyttelse og velsignelse. En korndukke sies også å kunne bringe både fruktbarhet og hjelpe deg å manifestere dine ønsker.

  Eksempel på korndukke. © Belinda E. Kjernli.
 • Bak brød og del det med noen
  Den letteste måten å markere Lammas på er å bake et brød, og dele det med venner eller familie. Brød er et av symbolene på Lammas, det er et resultat av korninnhøstningen og en manifestasjon av jordens fruktbarhet og gavmildhet.

Oppskrift på røkelse til Lammas
Brenn denne røkelsen på Lammas, eller når du ønsker å påkalle energiene og innsiktene som denne sabbaten bringer.

Til røkelsen trenger du:
– 2 deler frankincense
– 1 del lyng
– 1 del epleblomster (eller tørket og raspet epleskall)
– 1 klype bjørnebærblader (eller tørkede blader fra andre bærvekster)
– Noen få dråper av en blanding av like deler patchouliolje og sypressolje

Slik gjør du det:
Frankincense (kalles også olibanum) får du tar i HER. Lyng selges på de fleste blomsterbutikker eller gartnerier. Epleblomster sankes om våren, og har man ikke gjort det, så bruk tørket epleskall istedet. Bjørnebærblader er kanskje ikke kjempeenkelt å få tak i, med mindre man har en egen bjørnebærbusk i hagen. Men disse bladene kan også byttes ut med blader fra andre bærvekster, som bringebær, markjordbær eller blåbær. Patchouli og sypressolje får du HER. Knus frankincense, tørket lyng, tørkede epleblomster og bjørnebærblader (eventuelt substituttene) i en morter, bland godt. Ha til sist i oljene, bland og ha på glass. Brennes på kullbrikett.

Oppskrift på velduftende olje til Lammas
Bruk denne oljen til å salve deltagerne ved ditt sommersolvervsrite. Du kan også bruke denne oljen når du ønsker å komme i kontakt med de innsiktene og mysteriene som tilhørere denne sabbaten.

Til oljen trenger du:
– 3 dråper petitgrainolje
– 1 dråpe appelsinolje
– 1 dråpe limeolje
– 1 1/2 dl baseolje (mandelolje eller aprikosolje

Slik gjør du:
Eteriske oljer og baseolje får du HER. Du trenger også en dråpeteller (noen eteriske oljer har det med som endel av korken på flasken) og en liten flaske til å ha oljeblandingen på. En etikett kan også være fint å ha. Mål opp baseoljen ved hjelp av et desilitermål og hell på flasken. Bruk dråpeteller og ha i rett antall dråper av den eteriske oljen i baseoljen. Skru på kork på flasken og rist godt. Test oljen ved å gni en dråpe av den inn i huden på hånden din. Er den for mild/duftsvak kan du ha i en dråpe ekstra av hver duft. Denne duften kan du bruke som parfyme under midtsommerritet ditt, du kan smør inn lys du skal ha på alteret med den og du kan ha noen få dråper i badekaret når du bader. Herlig, sensommervarm og solrik duft.

Ha en flott Lammasfeiring alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..