Årstider og duft, Duft og parfyme

En duft av høst i luften

Høstens deilige dufter. Kilde: Pixabay.

Vi skriver 1. september, og høsten er offisielt over oss. De lange, lyse dagene er forbi, og mørket lister seg stille innpå. Det er tid for levende lys, kakao og varme pledd – og de lune, dype og noe mer intense duftene.

For meg er høsten først og fremst skog. Kanskje fordi det er i skogen at høsten synes så godt. Det er der, blant blader, lyng, sopp og bær, at høstens farger brenner og gløder, og det er der at alle høstens dufter forsterkes og setter spor. Dufter preget av tre og mose, våt skogbunn, fuktig løv, røkelse, søte, tørkede frukter, bålrøyk og en natur på hell er blant mine personlige høstfavoritter.

Her er fem høstlige dufter jeg er spesielt glad i. 🙂

Oriza L. Legrand Chypre Mousse

Chypre Mousse. © Belinda E. Kjernli.

Toppnoter: Grønne noter, fennikel, muskatellsalvie og mynte.
Hjertenoter: Mastik, fiolblad, kløver, bregne, kvann, galbanum og eikemose.
Basenoter: Kastanje, resiner, labdanum, lær, fuktig jord, sopp, furunåler, vetiver og eikemose.

Chypre Mousse er inspirert av en spasertur gjennom skogen en septemberdag etter et regnskyll. Det lukter av fuktig mose, sleipe høstblader og mørk, våt jord. Det er en dyp, grønn duft med nyanser av sursøt nedfallsfrukt. For meg er dette den perfekte kombinasjonen av høstlig løvskog og en eplehage der eplene er høstet inn, men noen brunflekkede frukter ligger igjen i det duggvåte gresset. Duften av overmoden frukt kan også minne litt om hjemmelaget cider. Jeg elsker denne duften om høsten, men den er også veldig fin om våren. Chypre Mousse passer til overgangsperiodene i året, der naturen fødes eller dør, det er fuktig, friskt og ikke for varmt eller for kaldt.

Amouage Memoir Woman

Memoir Woman. © Belinda E. Kjernli.

Toppnoter: Malurt, rosa pepper, mandarin og kardemomme.
Hjertenoter: Hvite blomster, rose, jasmin, treverk, pepper, røkelse og kryddernellik.
Basenoter: Castoreum, lær, styrax, eikemose, labdanum og musk.

Memoir Woman er mørk som en høstnatt sent i oktober. I likhet med Chypre Mousse har denne duften også et skogaktig preg, men der Chypre Mousse dufter av løvtrær, minner Memoir Woman mer om barskog. Innledningsvis finnes det også en bittergrønn, urteaktig note (malurt) som gir assosiasjoner til mystiske heksebrygg – noe som gjør dette til en ypperlig Halloween-parfyme. Jo lenger denne parfymen sitter på huden, jo tydeligere blir dens dunkle, krydrede og røkelsesaktige personlighet. Et bekmørkt, mystisk mesterverk som kler høsten perfekt.

Serge Lutens Cedre

Cedre. © Belinda E. Kjernli.

Noter: Sedertre, kryddernellik, musk, kanel, amber og tuberose.

Cedre er en duft som virkelig har overrasket meg. Sedertre som duftnote er ikke noe jeg har så veldig sansen for. På min hud blir den ofte veldig bråkete, skarp og påtrengende. Subjektivt sett opplever jeg den også som veldig maskulin. Litt sånn tømmerhoggerlukt. Men så fikk jeg overraskende tilsendt en prøve på Cedre fra en annen parfymesamler, og endte opp med å falle pladask for den. Mest fordi den egentlig ikke lever opp til navnet sitt. I det hele tatt. Slik kan det gå.

Ja, det er sedertre i Cedre, men noten er så godt blandet med de andre duftnotene og tolket på en så kreativ måte at jeg ikke tenker over at det er sedertre jeg lukter. Cedre er noe så originalt som en treaktig blomstrende gourmand. Treverket er mørkt, lett krydret og sirupsaktig og akkompagneres av en sensuell, berusende tuberose – blomsten over alle blomster. Komposisjonen minner meg om lukten i krydder- og godteskapet til min mormor. Hun hadde et gammelt matskap i mørkt tre på sitt kjøkken, hvor hun blant annet oppbevarte poser med krydder og gammeldagse apotekerglass fylt med vingummi og drops. Jeg får også assosiasjoner til skogen i eventyret om Hans og Grete. Det lukter som en mørk, forhekset barskog der sirupssnipper henger på trærne og pepperkakehuset til heksa utsondrer appetittvekkende dufter av noe søtt, krydret og fruktig. Jeg har stor sans for Serge Lutens kreasjoner, og denne har raskt blitt min favoritt fra dette huset.

Pierre Guillaume Bois de Copaïba

Bois de Copaïba. © Belinda E. Kjernli.

Noter: Copahu balsam, myrra, mahogni, Amarettolikør, sandeltre, ingefær og appelsin.

Lunt treverk er fremtredende i Bois de Copaïba. Treverket er tydelig fra langt sørligere breddegrader enn Norge. Dette gir duften en følelse av mørk, tropisk skog, satt opp mot den spennende, lett bitre og sødmefulle Amarettolikørnoten, som virkelig spiller hovedrollen her. Amaretto er en italiensk likør som smaker og dufter som bittermandler og marsipan (men den er faktisk laget av aprikosekjerner). Bois de Copaïba har i tillegg et fizzy preg, noe som minner om boblende, brusende drikke. Jeg mistenker at det kan være kombinasjonen av appelsin og ingefær, og muligens myrra. Denne fizzy personligheten gir liv og letthet til duften, som ellers kunne ha blitt oppfattet som ganske tung og kompakt, tror jeg. Jeg elsker å bruke denne duften i november, som en slags marsipan- og likørhygge i parfymeform før advents- og julekosen setter inn.

Etat Libre d’Orange Tilda Swinton Like This

Noter: Vetiver, musk, immortelleblomst, neroli, ingefær, tangerine, heliotrop, rose og gresskar.

Dette er en duft skuespiller Tilda Swinton (hun som bl.a. spiller Heksa Hvit i de nyeste Narniafilmene) har laget sammen med Etat Libre d’Orange.

Like this er en utpreget høstduft, synes jeg. Den er syrlig, frisk, ren, lun og hjemmekoselig – og minner mye om luktene på bestemors nyvaskede kjøkken. Jeg får assosiasjoner til hjemmelaget saft, syltetøy og fruktpai av denne parfymen. De som er oppvokst med en høstlig gresskarpaitradisjon vil nok føle seg spesielt hjemme i dette duftbildet. Men selv for norske neser vil duften oppleves som kjent og nostalgisk. Dette er god gammel høst på flaske, med tradisjonelle sysler som fruktplukking, safting, sylting og bakst. Trivelig, trygg og deilig duft når høstmørket siger innover oss.

Hvilke høstfavoritter har du? 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..