Boktips, Litteratur, Litteraturanmeldelser

Litteraturanmeldelse: «Skreddersydde drømmer» av Núria Pradas

Skreddersydde drømmen. © Belinda E. Kjernli.

Bokas tittel og forfatter
«Skreddersydde drømmer» av Núria Pradas.

Bokas særtrekk og handling
«Skreddersydde drømmer» er en historisk roman med handling fra Barcelona i mellomkrigstiden.

Vi følger Laia, som får jobb i det ekslusive motehuset Santa Eulalia. Hennes liv flettes inn i livet til familien som eier motehuset, og inn i livet til motehusets bejublede designer, Ferran Clos.

Det er spennende og utfordrende tider innad i huset Santa Eulalia, i provinsen Catalonia brygger det opp til lokale stridigheter og ute i Europa er nazismen og fascismen på fremmarsj.

Midt i det hele sliter Laia med sitt. Hun er alenemor til en liten sønn. De vonde følelsene av å ha blitt forlatt av barnets far står i veien for hennes evne til å elske barnet slik det trenger og fortjener…

Utvalgt sitat fra boka
«19. mai 1929 virket det som om Barcelona skulle falle i villelse. Morgenen var lun, og i balkongblomstene kunne man ane en antydning til dugg. I Monjuïc var man i ferd med å gjøre seg ferdige med den høytidelige åpningen av Verdensutstillingen i Barcelona, i nærvær av kong Alfonso 13., dronningen, kronprinsen, de to prinsessene, diktatoren og en stor gruppe utvalgte, håndplukkede ministre for den ikke-demokratiske regjeringen, i tillegg til kirkens høyeste representanter. Over seksti tusen duer fløy over byen, budbringere fra de viktige begivenhetene som ble kunngjort med salutter fra havnen. Denne dagen kom forut for en epoke med store endringer i byen, som definitivt så ut til å være på vei inn i nye, moderne tider. Forut for Verdensutstillingen ble gasslyktene erstattet av elektrisitet for godt. Byens første skyskraper, telefonbygningen, ble reist på Plaza de Cataluña. Man bygde ut metroen til Sants, og en stor del immigranter kom til byen for å arbeide på byggeplassene som snart skulle forvandle Montjuïc-fjellet fra topp til tå.»

Min vurdering
Hvis jeg skal koke denne romanen ned til ett eneste ord, så velger jeg brytningstid.

Vi møter et Spania, og et Barcelona, i tiden mellom to store verdenskriger, og i møte med indre konflikter og borgerkrig i distriktet Catalunya. Ute i verden, men urovekkende nært Spania, blir en Mussolini og en Hitler sakte til. Etter borgerkrig nord i Spania kommer general Franco til makten. Og innad i motehuset Santa Eulalia skjer forandringer som skal ta huset inn i sin gullalder. En eier dør, hans visjonære sønn overtar, og løfter Santa Eulalia opp fra å være en liten manufakturforretning til å bli et stort motehus med egen bejublet designer. Samtidig sliter ansatte og eiere med sitt, både på jobb og privat.

På mange måter er denne romanen bygget opp over samme lest som en klassisk såpeopera alá Dynastiet eller Falcon Crest. Vi har en rik familie med makt og dens motstandere. Vi har en bransje og en forretning i medvind og motgang. Vi har hovedkarakterer som må takle dramatiske hendelser, som finner sammen, giftes, skilles, er utro, stiger i gradene, faller ut, faller fra og klorer seg fast i leseren. Noen er født til godene, andre foretar en klassereise. Og likt for dem alle er at de blir testet, og testet igjen, av historien og av skjebnen.

La ikke sammenligningen med en såpeopera avskrekke deg forresten. Denne boka er så utrolig mye mer, dypere, bredere og sannere enn disse TV-seriene fra 80- og 90-tallet. Skreddersydde drømmer en en historisk roman, som forteller om en viktig epoke i et faktisk spansk motehus, og om en interessant historisk og politisk epoke i både Spania og resten av Europa. Det aller meste i denne boka er sant. Det er kun enkelte av hovedpersonene som er fiktive, men det de er historiske vitner til er ekte.

Dette er en roman om flere av de store linjene i 1900-tallets historie, men det er også en vakker, dramatisk og gripende fortelling om jenta Laia, som vokser opp under enkle kår, blir alenemor til en sønn, får en jobb i motehuset og som på sitt vis foretar en klassereise underveis i romanen. Det er en karakter som engasjerer og berører. Hun virker ekte og helstøpt, med både skyggesider og lys. Og hun tar oss med inn i hjertet av 20- og 30-tallets Barcelona, med den skjønnheten og de utfordringene byen den gang hadde.

Personlig er jeg ikke spesielt opptatt av hverken mote eller krig. Men jeg er glad i Barcelona, og jeg har en intens interesse for parfyme, som gjerne går hånd i hånd med mote. Romanen handler kanskje ikke så mye om parfymekreasjoner, men jeg kan opplyse om at huset Santa Eulalia (som eksisterer den dag i dag, og som har fått massevis av filialer) lanserte sin egen duftlinje i 2014. Romanen Skreddersydde drømmer blir sågar en forhistorie om noe jeg er lidenskapelig opptatt av, og dermed ekstra interessant å lese – for meg.

Jeg likte Skreddersydde drømmer. Det er en historisk interessant roman, kanskje spesielt fordi den viser oss mellomkrigstiden fra en litt annen vinkel enn vanlig. Opptakten til 2. verdenskrig blir ofte presentert gjennom engelske, franske, tyske eller (her hos oss) norske øyne. Det er sjelden vi får se det hele fra Spania, noe jeg opplever fornyer stoffet.

Boka er spennende, dramatisk, historisk interessant og gripende. Ikke la deg lure av «dame med ryggen halvveis til» på coveret, eller tittelen. Dette er ikke en roman som kun er av interesse for kvinner. Gi den en sjanse. Jeg anbefaler den!

Fakta

Forfatter Núria Pradas. Kilde: Forfatterens hjemmeside.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Bazar
ISBN: 978-82-8087-788-8
Originaltittel: Sueños a medida
Oversetter: Lene Stokseth
Utgivelsesår: 2016 (på norsk 2018)
Sideantall: 330

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..