De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Høstjevndøgn: Balanse og takknemlighet

Overflødighetshornet, en cornucopia, er et av symbolene for Mabon. Kilde_ Pixabay.

Høstjevndøgn er årets syvende sabbat. Dagen kalles også Mabon, etter den keltiske guden med samme navn. Høstjevndøgn faller ca. på 21. september hvert år.

Dette er andre gang i løpet av et år at timene av lys og mørke er like mange. Døgnet er i balanse. Allerede dagen etter Høstjevndøgn er mørket i overvekt. Det vil vokse seg sterkere helt frem til Vintersolverv, da solen igjen begynner reisen mot midtsommer og fornyet kraft.

Høstjevndøgn er en høsttakkefest. Det er en feiring av jordens overflod og alt naturen skjenker oss. Guden har steget ned i Underverdenen og er nå dette rikets konge. Gudinnen stiger ned til ham og inntar tronen ved hans side, som Underverdenens Dronning. I dødsriket er hun bærer av løftet om gjenfødelse – hun bærer lysfrøet frem mot Vintersolverv.

Tradisjonelle temaer er takknemlighet, innhøstning, balanse, nedstigning og overflod.

Vanlige dekorasjoner er frukt (spesielt epler og druer), grønnsaker, høstblader og cider.

Skal du markere Høstjevndøgn alene i år?
Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Tilbring en natt under månen og stjernene:
  Lyse sommernetter er nå et minne, men disse tidlige høstnettene kan ennå være lune nok til at man kan tilbringe litt tid ute. Finn et fint og usjenert sted ute i naturen hvor du enten kan tilbringe noen sene kveldstimer, eller overnatte, og nyt naturen rundt deg og stjernehimmelen over deg. Ha gjerne med deg ei bok om stjernebilder, og se hvor mange du kan kjenne igjen.
 2. Nyt sesongens frukter og grønnsaker:
  Korn blir sanket ved Lammas (1. august), frukt, bær, sopp og grønnsaker sankes rundt Høstjevndøgn. Lag eplecider, press eplesaft selv, lag eplekake, gulrotkake eller tranebærsaft. Forbered et spennende vegetarmåltid bestående av alle slags lokale og nysankede grønnsaker og sopp. Inviter gode venner og nyt overfloden.
 3. Reflekter rundt tålmodighet og utholdenhet:
  Dette er årstiden da eikenøtter endelig er helt modne og begynner å falle på bakken under eiketrærne. Kontempler over hvilken utrolig tålmodighet og utholdenhet som ligger bak eikas vekst fra nøtt til digert tre. Ta med deg innsikten inn i ditt eget liv.
 4. Nyt vinhøsten:
  Høsten er også tiden for innhøstningen av vindruer og bryggingen av vin. Del en flaske vin med gode venner. Velg druejuice om du ønsker noe alkoholfritt. Slipp deg litt løs, gi slipp på noe som har holdt deg tilbake og oppsøk den ville, frie energien til The Green Man ute i naturen.
 5. Lag et overflodslys:
  Kjøp et lite kubbelys i en farge som minner deg om høst og høstjevndøgn, frisk salvie og eterisk kanelolje. Riss et symbol som symboliserer overflod for deg på lyset, gni det inn med salvieblader og smør det med oljen. Visualiser rikdom og overflod mens du forbereder lyset, deretter tenner du det og lar det brenne til det slukker av seg selv. (Husk at levende lys alltid skal stå på et brannsikkert underlag og aldri skal forlates mens det brenner.)

Oppskrift på røkelse til Høstjevndøgn
Brenn denne røkelsen i løpet av jevndøgnet, eller når du ønsker å påkalle energiene og innsiktene som denne helligdagen bringer.

Du trenger:
– 1 håndfull sandeltrepulver (finner du HER)
– Ca. 2 ss vegatbilsk glycerin (finner du HER)
– 1/2 håndfull tørket, knust hvit salvie (finner du HER, eller sank og tørk selv)
– 2 ss myrrah (finner du HER)
– 2 ss benzoin (finner du HER)
– 2 dråper patchouliolje (finner du HER)

Ha sandeltrepulveret i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i de eteriske oljene og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på velduftende olje til høstjevndøgn
Bruk denne oljen til å salve deltagerne ved ditt høstjevndøgnssrite. Du kan også bruke denne oljen når du ønsker å komme i kontakt med de innsiktene og mysteriene som tilhørere høstjevndøgn. Denne oljen aktiverer gode energier som generøsitet, overflod, rikdom og opplevelsen av å leve et godt liv.

Du trenger:
– Vegetabilsk glycerin (finner du HER)
– Mineralvann
– 5 dråper patchouliolje (finner du HER)
– 6 dråper salvieolje (finner du HER)
– 3 dråper myrraholje (finner du HER)
– 2 dråper roseolje (finner du HER)
– Litt tørket og knust hvit salvie (finner du HER, eller sank og tørk selv)

Gjør klar en ren glassflaske som tar ca 10 ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin (eller druekjerneolje). Fyll på med mineralvann til flasken er 3/4 full. Ha deretter i de eteriske oljene. Sørg for at de tørkede ingrediensene er knust til et fint pulver, og ha de i blandingen. Sett korken på flasken, og rist flasken godt. Oljen kan brukes med det samme, den trenger ikke å lagres en stund før bruk.

Ha en flott markering av Høstjevndøgn alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..