Naturspiritualitet

Naturspiritualitet: Jeg er paganist

Naturspiritualitet. Kilde: Pixabay.

Hva er naturspiritualitet eller naturreligion? Hva innebærer det å være paganist?
Dette innlegget gir deg svar på det. Ønsker du mer informasjon kan du besøke nettsiden til den norske avdelingen av Pagan Federation International.

Jeg er paganist.
Jeg er en del av naturens helhet. Jeg er i slekt med steinene, dyrene, plantene, elementene og stjernene. Andre mennesker er mine medmennesker uavhengig av deres etnisitet, farge, seksuelle legning, alder, kultur, tro og livsstil. Jeg søker å leve i harmoni med andre og behandle alle med respekt.

Jeg er paganist.
Jeg feirer de skiftende årstidene, Årets Hjul, som dreier. Jeg feirer med sang, dans, fest, riter og på andre måter. Jeg feirer hver skiftende årstid med personlig spirituell praksis og ved å ta del i kollektive høytider, som:

* Samhain, vanligvis kjent som Halloween og Allehelgensnatt, er en tid for å se inn i fremtiden og for å ære mine forfedre og nære og kjære i åndeverdenen. Jeg utfører magi. Jeg feirer de gamle kelternes nyttår.

* Yule, jul, vintersolverv, er en høytid og en feiring av solen som snur. Jeg hedrer det nyfødte Solbarnet ved å tenne hellig ild. Jeg hedrer den store Gudinnen i Hennes mange moderaspekter. Jeg pynter hjemmet mitt med lys og med kristorn, eføy, misteltein, eviggrønne planter og andre urter som er hellige for denne årstiden. Jeg utveksler gaver med venner.

* Ved begynnelsen av februar feirer jeg Imbolc, også kjent som lysmesse. Jeg fokuserer på spirituell renselse og på å fjerne blokkereinger som forberedelse til vårens nye vekst. I løpet av denne sabbaten tenner jeg lys for gudinnen Brid, og ber henne inspirere meg til kreativitet. Jeg feirer mitt eget selv.

* Ved Vårjevndøgn, Ostara, ønsker jeg våren velkommen. Jeg ærer jomfrugudinnen Diana, og Pan, de grønne skogenes gud. Jeg maler egg sammen med venner og gleder meg over det voksende lyset og varmen.

* Beltane, i overgangen april/mai er en sabbat for fruktbarhet og glede. Jeg bærer blomsterkrans, danser rundt maistangen i skogen for å velsigne alt som vokser, og jeg hopper over Beltanebålet for hell og lykke. Jeg ofrer blomster ved hellige altre.

* Midtsommer, sommersolverv, Litha, er tiden for store samlinger hvor jeg møter igjen gamle venner og treffer nye. Jeg danser med dem rundt det hellige bålet til trommenes magiske rytmer. Jeg ærer mitt spirituelle felleskap. Jeg feirer sommerens og solens livgivende kraft.

* Når august kommer feirer jeg Lammas, også kjent som Lughnasad. Ved denne høytiden hedrer jeg sommerens fruktbarhet og velstand. Jeg hedrer kornguden og går dypere inn i livets og dødens mysterier. Jeg ofrer brød og vin til jordens guder og gudinner.

* Høstjevndøgn, eller Mabon, er tiden for å takke for alt jeg har høstet. Jeg takker for det som nærer meg og for andre velsignelser som har kommet inn i livet mitt. Jeg gir tilbake til Moder Jord offer av den beste frukten, grønnsakene, urtene, nøttene og kornet jeg har høstet.

* Og ved Samhain starter Årets Hjul på ny.

Jeg er paganist.
Jeg hedrer også mitt eget livs skiftende årstider – begynnelse, vekst, blomstring, innhøstning, slutt, hvile og begynnelse igjen. Livet er en sirkel med mange sykluser. Etter hver slutt – en ny begynnelse. I døden finnes løftet om gjenfødelse.

Jeg er paganist.
Jeg ser sirkler av forandring og fornyelse ikke bare i mitt eget liv, men i min arv. Mitt liv har en sammenheng med mine forfdres liv. De er en del av meg og mitt liv – alt henger sammen.

Jeg er paganist.
Valgt bevissthetsendring, magi, er en del av min spiritualitet. For hvert problem er det minst én løsning i tillegg til en mulighet for vekst. Jeg skaper min egen virkelighet gjennom tanker, følelser og handlinger. Det jeg sender ut kommer tilbake til meg. Jeg søker å følge loven som sier: «Gjør hva du vil, men ei til skade.» Når jeg gjør magi i riter, før jeg reiser kraften og gir den retning, prøver jeg alltid å se hele landskapet – som mine behov bare er en del av. Jeg forsøker å gjøre ting til det beste for andre såvel som for meg selv. Når problemer oppstår prøver jeg alltid å se årsaken bak dem og forstå hva det forteller meg som en del av det å finne en løsning. Når jeg utfører helbredelser prøver jeg alltid å ta for meg de underliggende årsakene heller enn å fokusere på symptomene.

Jeg er paganist.
Jeg gjør magi i forbindelse med månen for å hjelpe og helbrede andre, meg selv og planeten. Månens trefoldige Gudinne veileder meg. Jeg aktiverer begynnelser ved nymåne, styrker manifestasjoner ved fullmåne og fjerner hindringer ved nemåne. Ved svart måne søker jeg å se. Jeg deltar i riter ved fullmåne og vet at min sirkel er en del av et større nettverk av sirkler som møtes ved denne tiden på planeten Jorden.

Jeg er paganist.
Jeg favner panteismen, og erkjenner at det guddommelige er overalt og i alt. Jeg ærer det guddommelige i skogens eiketrær, i hagens urter, i de ville fuglenes sang, i steinene, i fjellet og i meg selv. Det fysiske og det spirituelle er ett, ikke adskilt. Jeg hedrer enheten mellom skaper og det skapte.

Jeg er paganist.
Jeg vet at det guddommelige har mange ansikter og jeg opplever dette gjennom guder, gudinner og andre spirituelle former. Jeg hedrer den guddommelige helhet, altets forening. Mine opplevelser av guder, gudinner og andre guddommelige former har forandret og beriket livet mitt. Gudinnen Cerridwen har lært meg om forandring og om å gi slipp på det jeg ikke lenger behøver. Gudinnen Nuit har kommet til meg i nattens stille, dype mørke og vist meg evigheten. Gudinnen Isis` kraft har flommet gjennom meg ved helbredelse. Havets mystiske gudinner bringer meg renselse, ro, fornyelse og stillhet. Guden Pan vekker den ekstatiske gleden i meg, og Solens Gud gir meg kraft og styrke. Moder Jord veilder mitt arbeid for planeten. Jeg opplever også det guddommelige som kraftdyr og som andre former i drømmer, i sjelereiser og i visjoner som kommer til meg i naturen.

Jeg er paganist.
Min spirituelle praksis inkluderer selv-aksept og forståelse, ikke selv-fornektelse. Jeg deler mitt syn med andre når jeg føler at det er rett, men jeg forkynner ikke eller hevder at min vei er den eneste rette. Det finnes mange veier til forståelse, ikke bare én.

Jeg er paganist.
Min tilbedelse tar form av guddommelig samhørighet med naturen. Jeg gjør riter på spesielle steder, i skogen, ved en elv, ved havet, ved foten av et fjell eller innendørs i et rom som renses og klargjøres som tempel. Mine riter kan gjøres hvor som helst, for mitt tempel – min hellige sirkel – kan dannes overalt. Hvor jeg enn er kan jeg åpne en sirkel hvor jeg integrerer de fire elementenes retninger, himmelen over meg og jorden under meg. Jeg skaper et hellig rom.

Jeg er paganist.
Jeg reiser til andre dimensjoner i mine drømmer, mine meditasjoner og mine riter. Jeg benytter meg av hellige redskaper som skal hjelpe meg i min magiske praksis. Disse inkluderer gryta, krystaller, lys, røkelse, pentakkel, fjær, bjeller, trommer, kost, rasler, beger, stav, kniver, speil og ulike redskaper for spådom, som tarotkort eller runer. Jeg reiser med bevisstheten min gjennom tid og rom. Jeg utforsker andre dimensjoner og kommer tilbake med ny innsikt, kunnskap og kraft. Jeg går mellom verdenene for helbredelse, vekst og transformsjon.

Jeg er paganist.
Jeg setter meg selv i harmoni med naturens fire elementer – jord, ild, luft og vann – og med det femte elementet, ånd, som er den kraften som binder alt sammen. Jeg ser disse elementene i naturen: Jord i jord og stein; Ild i solen, lyn og ild; Luft i vinden og atmosfæren; Vann i kilder, bekker, elver, regn og havet; Og Ånd som guddommelig helhet. Jeg ser også elementene som aspekter av meg selv: Min fysiske kropp og min fysiologi er min jord; Mitt intellekt og mine tanker ar min luft; Min vilje og mine handlinger er min ild; Mine følelser og mine drømmer er mitt vann; Og mitt indre selv, min sjel, er min ånd. jeg forsøker å holde meg sunn og i balanse med alle disse delene av meg selv. Jeg arbeider for å gjeninnføre elementenes balanse i miljøet rundt meg.

Jeg er paganist.
Jeg lytter til Moder Jord som ødelegges av menneskeheten. Jeg sørger over forurensningen av luft, jord og vann og over maktkampene som utkjempes av nasjoner med kjernevåpen og masseødeleggelsesvåpen. Jeg er opptatt av spirituell forurensning på planeten – egoisme, hat, grådighet, maktsyke, avhengighet, vold, desperasjon. Men jeg ser også muligheter. Jeg vet at det jeg kan gjøre nytter. Jeg kan delta ved å tilføre planeten den balansen jeg skaper i mitt eget liv og ved å arbeide for miljøet. Jeg vet at mine holdninger og min livsstil gjør en forskjell. Miljøbevissthet og ansvar er en del av mitt dagligliv. Jeg forsøker å leve i harmoni med naturen, verden og andre.

Jeg er paganist.
Naturspiritualitet er min religion og et fundament i mitt liv. naturen er min åndelige veileder og hellige bok. Jeg er en del av naturen og naturen er en del av meg. Min forståelse av naturens dypeste mysterier vokser i takt med meg selv.

Kilde:
Nordisk Paganistforbunds Velkomstbrev.
Teksten er fritt oversatt og tilrettelagt av NPF etter Selena Fox: «I am Pagan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..