Den lille måneskolen, Naturspiritualitet

Den lille måneskolen: Fullmånen i oktober

Jaktmåne, blodmåne. Kilde: Pixabay.

Fullmånen i oktober
kalles jaktmåne eller blodmåne.

Navnet kommer av at man tidligere pleide å sette i gang  jakta på denne tida av året, for å sikre at man hadde kjøtt vinteren igjennom.

Feiringen av Blodmånen/Jaktmånen kretser om to ting: Den minner oss om viktigheten av å hedre syklusen av liv-død-gjenfødsel i naturen og i oss selv, samt å ha respekt for de dyrene som har gitt sitt liv for at vi skal kunne leve.

Selv om de fleste ikke går på tradisjonell jakt i dag, var det en vanlig syssel for våre forfedre. Det handlet om å overleve. Jakten ble også regnet som et hellig rite i seg selv. Jegeren tok ikke bare det hele og fulle ansvaret for livet til dyret han felte (et ansvar som innebar å sjenke dyret åndelig assistanse på veien fra dette livet og over i døden), men også ved å benytte alle deler av dyret til et eller annet – kjøtt til mat, skinn til klær, bein til redskaper osv. Ved å hedre dyret på denne måten gav man dyret udødelighet.

Blodmånen/Jaktmånen er av disse grunner en høytid som feirer det ærefulle, respekt og det å være takknemlig. Det er ikke bare dyrene som hedres ved denne fullmånen. Vi takker også for frukt, korn og grønnsaker (som tradisjonelt var i hus på denne tiden). La oss kontemplere litt over hvordan vi kan vise alt liv respekt, og hvordan vi kan finne måter å hedre dyr og natur på i våre moderne liv.

Fordi denne månen handler om syklusen av liv, død og gjenfødsel vil nesten all type magi fungere godt under denne månen. Det er likevel enkelte riter og formularer som passer litt ekstra godt inn, slik som å kvitte seg med dårlige vaner, separasjon, mål som krever at man slutter med noe, helsespørsmål som handler om å fjerne symptomer eller årsak for sykdom, samt å sette en strek for et avsluttet livskapittel – det å begynne med blanke ark.

Ideer til hellig arbeid under fullmånen i oktober:

  • Kle dere i rødt, vinrødt eller burgunder, blodets farger, for å hedre alt som har gitt sitt liv slik at dere kan leve.
  • Dekk alteret med en rød eller burgunder duk, og dekorer med mais, epler, gresskar og figurer av dyr.
  • Bruk røde lys og brenn en blanding av kanel, muskat og ingefær som røkelse.
  • Trekk sirkelen med et hjortehorn eller en maiskolbe dekorert med røde bånd.
  • Inviter kjæledyrene dine med inn i sirkelen og gi dem små godbiter som et rituelt symbol på hvor takknemlig du er for alt de betyr for deg og for hvordan de beriker livet ditt. Sett av tid til kos og lek med kjæledyret under ritet.
  • Server rødvin og ingefærkjeks/kaker og ofre litt av vinen og kjeksen til Guden og Gudinnen. Vil dere holde det alkoholfritt kan vinen byttes ut med alkoholfri rødvin eller cider (eple eller granateple). For å gi epledrikken litt farge, kan noen dråper rød konditorfarge benyttes, eller noen dråper røbetejuice. Granateplecider er som regel rød på farge.

Kilde:
«Everyday Moon Magic» av Dorothy Morrison.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..