De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Samhain: De dødes dag

Dyrehorn, skaller, gresskar og levende lys er alle symboler for Samhain. Kilde: Pixabay.

Dette er årets åttende og siste sabbat. Den heter Samhain, men er også kjent som Halloween og De Dødes dag. Den faller på 31. oktober hvert år.

Hos kelterne var Samhain den siste dagen i året og den er derfor en slags nyttårsaften for paganister i dag. Det er en dag for å minnes de døde og for å tenne lys for forfedre. Dagen regnes også som årets tredje innhøstning (de første er Lammas og Høstjevndøgn/Mabon). Innhøstningen ved Samhain handler om kjøtt – det er altså tradisjonelt en feiring av slaktingen før vinteren setter inn.

Gudinnen og Guden regjerer sammen i Underverdenen. De trekker slørene mellom verdenen til side, slik at levende og døde kan få kontakt med hverandre. Det skal være lettere enn ellers å oppleve nærværet av en avdød på denne dagen – og det skal være enklere å kommunisere med dem. Det sies at også åndevesener, hjelpere og guider er lettere tilgjengelig for oss mens slørene er trukket fra.

Tradisjonelle temaer er død og gjenfødelse, nyttår, forfedre, spådom, familie, innhøstning/slakting og takknemlighet.

Vanlige dekorasjoner er gresskar, høstblader, kongler, dyrehorn, fjær fra ravn eller kråke, fat med kjøtt, fotografier av døde familiemedlemmer, sorte lys, hodeskaller, spådomsredskaper og speil.

Skal du markere Samhain alene i år? Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Lag et måltid til ære for dine forfedre
  Lag en favorittrett fra en familiekokebok, eller som du elsket å spise da du var liten. Gjerne mat som minner deg om dine avdøde slektninger, som bestefars høstsuppe eller mors søndagssteik. Dekk på til to, deg selv og dine forfedre. Legg mat på begge tallerknene og hell opp drikke. Spis maten i stillhet og tenk med kjærlighet på dine slektninger. Forsøk å se dem for deg mens du spiser. Husk stemmene til dem du var glad i. Når du har spist ferdig tar du med dine forfedres porsjon ut og graver den ned under et tre i hagen, eller et egnet sted i naturen. Send en takk til alle dem som har gått før deg, for alt det gode og kjærlighetsfylte de gjorde mens de var her på jorden.
 2. Lag et forfedreskrin
  Lag eller få tak i et treskrin. Dekorer det utenpå med bilder, symboler, farger, utklipp eller lignende, som minner om dine forfedre. Legg fotografier og ting av eller fra dine avdøde slektninger i boksen. Sett boksen på alteret ditt, eller et annet passende sted i hjemmet ditt, så du kan minnes dem hele året.
 3. Vokt over flammen
  Lag et lite bål ute, enten i egen bakhage eller på annet egnet og lovlig sted. Hold liv i ilden hele natten, fra solnedgang til soloppgang (eller så lenge du har mulighet til å vokte den). Syng, dans og snakk til dine forfedre ved bålet. Forsterk båndene til dem som har vandret før deg, be dem vokte over deg og vise deg vei. Om du ikke bor slik til at du kan lage et bål ute kan du tenne et lys inne.
 4. Spis et granateple og skjær ut et gresskar
  Granateplet er et gammelt symbol på underverdenen og de som holder til i den, takket være Persephone som spiste granateplekjerner første gang hun var hos Hades. Gresskarlykter er et nyere symbol på beskyttelse. De holder negative ånder og energier på avstand mens sløret mellom vår verden og den neste er på det tynneste.
 5. Fortell historien om en som har gått videre
  Ikke alle slektninger er av vårt blod. Noen ganger utvikler vi dype hjertebånd til mennesker som ikke er i familie med oss, men nære og spesielle venner. Fortell om en slik sjeleslektning som har gått videre til en person som ikke kjente ham eller henne. Vi lever alle videre gjennom dem som kjente oss, og ved å dele deres historie viser vi dem stor ære og kjærlighet.

Oppskrift på røkelse til Samhain
Brenn Samhainrøkelsen under ditt Samhainrite eller når du ønkser å minnes dem som har gått bort eller for å komme nærmere dine avdøde slektninger.

Du trenger:
-1 del knuste eikenøtter eller eikebark (sank selv)
-1 del knust sedertrebark eller furubark (sank selv)
-1 håndfull sandeltrepulver (finner du HER)
-5 dråper salvieolje (finner du HER)
-3 dråper patchoulioilje (finner du HER)
-Ca. 2 ss vegatbilsk glycerin (finner du HER)
-En bolle å blande røkelsen i

Ha sandeltrepulveret i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i de eteriske oljene og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på olje til Samhain
Denne Samhainoljen vekker energiene som tilhører denne sabbaten. Når du har laget oljeblandingen kan du teste den på deg selv. Salv deg selv med litt av oljen på hvert av chakrapunktene for eksempel (eller bare i pannen og på brystet hvis du ønsker å gjøre det enkelt), og legg merke til om du opplever noen forandringer følelsemessig eller energimessig.

Du trenger:
-Vegetabilsk glycerin (finner du HER)
-Mineralvann
-5 dåper salvieolje (finner du HER)
-5 dråper patchouliolje (finner du HER)
-1 ts tørket og knust filtkongslys (finner du HER)
-1 ts tørket og knust malurt (finner du HER)

Gjør klar en ren glassflaske som tar ca 10 ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin (eller druekjerneolje). Fyll på med mineralvann til flasken er 3/4 full. Ha deretter i de eteriske oljene. Sørg for at de tørkede ingrediensene er knust til et fint pulver, og ha de i blandingen. Sett korken på flasken, og rist flasken godt. Oljen kan brukes med det samme, den trenger ikke å lagres en stund før bruk.

Ha en flott markering av Samhain alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick
Hodeskalleillustrasjoner: Belinda E. Kjernli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..