Den lille måneskolen, Naturspiritualitet

Den lille måneskolen: Fullmånen i november

Frostmåne, snømåne. Kilde: Pixabay.

Fullmånen i november
kalles frostmåne eller snømåne.

Denne fullmånen innleder årets absolutt mørkeste måneder og varsler selve vinterens komme. Moder Jord går i dvale og bærer frø og liv i sitt mørke, til våren og lyset igjen vil vekke Henne og gjøre verden vårlig grønn og levende igjen. Snøen begynner å falle, den dekker alt og beskytter det under sitt hvite, myke teppe. Planter, trær og dyr døser i jorden, i hule og hi. De kjenner jordens rytme og følger den.

Men Moder Jord og naturen er ikke de eneste som trenger ro og hvile på denne tiden av året. Det gjør vi også. Vi har vår egen indre syklus som vi bør lytte til og følge. Døgnet har få timer med dagslys, det er kaldere og mørkere ute, vi foretrekker å være mer inne, slappe av og krølle oss sammen inntil en varmekilde, inntullet i tepper, nippende til lun drikke.

Tiden rundt frostmånen er en fin tid å avslutte prosjekter på, å samle løse tråder, slappe av og gjenfinne indre styrke. Det er også en fin tid å kontemplere over jordens overflod og rikdom, gode venner, familie og vårt eget livs rikdom og ressurser, samt alt som gjør livet verdt å leve. Sett av litt tid til å telle dine velsignelser, for de er ofte fler enn du først er klar over.

Denne fullmånen egner seg spesielt godt til drømmearbeid og meditasjon. Spådom og refleksjon er også passende aktiviteter under frostmånen/snømånen. Magisk arbeid for å sikre gode avslutninger, for å kutte usunne bånd og for å gi god energi til nye begynnelser er også gode temaer å arbeide med. Snømånen/frostmånen er i tillegg en fin måne å starte planleggingen at store livstilsendringer på.

Ideer til hellig arbeid under fullmånen i november:

 • Kle dere i mørke farger (svart, marineblått, mørk fiolett) for å symbolisere den sovende Jorden.
 • Dekk alteret helt med en lang duk eller et teppe. Pynt med poteter, løk, hvitløk, turnips, neper eller andre «underjordiske» grønnsaker.
 • Bruk mørk fiolette eller mørkeblå lys og brenn patchouli eller burotrøkelse. (Husk at enkelte er svært allergiske mot burot, så undersøk om noen har burotallergi før dere velger denne typen røkelse).
 • Rens sirkelen med vann tilsatt litt kamferolje. Hvis kamfer er vanskelig å få tak i kan eucalyptus benyttes istedet. En absolutt nødløsning er å løse opp litt mentholatum i varmt vann, og rense sirkelen med det.
 • Server gjerne vin tilsatt urter (eventuelt gløgg) og sukkerkaker (lyse runde kjeks). Shortbread kan benyttes. Alkoholfritt alternativ til vinen er melk.
 • Lukk sirkelen ved å synge en nattasang til Jorden. F.eks. denne (på melodien til Brahm’s Lullaby):
  «Moder Jord, hvil deg nå.
  Vakre drømmer mens du sover
  Gjenfinn styrke, våren venter
  Nye liv og lys skal sås.»

Kilde:
«Everyday Moon Magic» av Dorothy Morrison.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..