De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Vintersolverv: Lyset gjenfødes

Tente lys er tradisjonell pynt til vintersolvervsfeiringen. Kilde: Pixabay.

Det paganistiske årets første helligdag, eller sabbat, er vintersolverv, også kjent som Yule eller solsnu.  Vintersolverv faller ca. på den 21. desember hvert år.

Vintersolverv er årets korteste dag. Natten er lengst og mørkest, men allerede dagen etter vil mørke sakte begynne å vike for lyset og den voksende solen. Solvervet er derfor en solfest – en feiring av lysets seir over mørket! Siden solen regnes som maskulin, er denne sabbaten også den paganistiske Gudens fødselsdag. Han kalles på denne dagen Solbarnet, eller Lysets sønn – og hans mor er den store Gudinnen, Allmoderen.

Tradisjonelle temaer er nye begynnelser, opplysning og lysets seier over mørket.

Vanlige dekorasjoner til Vintersolverv inkluderer eviggrønne vekster, kongler, eikeblader og eikenøtter, kristtorn, misteltein og hvite lys. Mange paganister lager også sin egen «yule-log»/julekubbe/solvervskubbe – en trekubbe som pyntes med granbar, kongler og levende lys.

Skal du markere Vintersolverv alene i år? Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Vekk solen med sang ved morgengry
  Vintersolverv er årets korteste og mørkeste dag. Hvert morgengry som følger etter solvervet vil være litt sterkere og varsle om en litt lengre dag enn den foregående. Gi din stemme, i form av en sang, i gave til solen ved morgengry på solvervsdagen. Et forslag er Wardrunas «Dagr»:

  Her er teksten:
  «Eg helsar sola!
  Stig opp frå myrkre,
  stig opp i Dag.

   Or gap Ginnunga,
  Yggdrasil Ask.
  I ditt ljos skal spira vekse.
  I ditt myrkre skal spira døy.»
 2. Hjelp en fremmed
  Julen er en tid der gaver og det å gi er i fokus. Vi kan gi av våre penger, men vi kan også gi av egen tid ved å gjøre en frivillig innsats på f.eks. et suppekjøkken eller et lignende sted som gir mat og annet til trengende. Hvis du ikke har mulighet til dette, kan du kjøpe kaffe – eller kanskje et skjerf – til en som lever på gata. Bruk fantasien og hjertekraften din. ❤
  3. Hedre 12 åndelige eller guddommelige vesener gjennom 12 netter
  Begynn 20. desember og fortsett til og med 1. januar. Oppgaven er å hedre tolv forskjellige ånder eller guddommer, en hver kveld/natt. Du bestemmer selv hvilke. Velg noen du har et personlig forhold til. Det kan være alt fra avdøde slektninger su har som hjelpere, til åndelige veiledere, guder, gudinner eller kraftdyr. Tenn et lys hver kveld og fremsi enn bønn eller en annen liten tekst til ære for åndevesenet du ønsker å vie oppmerksomhet.
  4. Bak forfedrekaker og gi dem i gave til noen du er glad i
  Hvis du har en gammel familieoppskrift på julekaker er dette tiden for å finne den frem. Har du ingen kan du søke på nettet etter gamle, tradisjonelle julebakstoppskrifter. La kakene få nye spennede former. Hva med pepperkakepentagrammer? Elementkaker? Cernunnoskaker? Bruk fantasien. Gi kakene i gave til noen du er glad i.
  5. Del et måltid med nære og kjære
  Lag favorittjulematen din og inviter gode venner eller nær familie på en hyggelig solvervskveld. Server forfedrekaker til kaffen og skap en ny, kjærlig solvervstradisjon – en hyggelig sammenkomst i forkant av neste høytid ut, julaften. Jo mere vi kan feire, jo gladere vi blir. 😉 ❤

Oppskrift på røkelse til vintersolverv
Brenn solvervsrøkelse på vintersolverv, eller når du føler for å gjenskape energiene denne sabbaten er fylt med (gjenfødelse, nytt håp, lys i mørket osv).

For å lage din egen vintersolvervsrøkelse trenger du:
– En håndfull sandeltrepulver (knus sandeltrerøkelsespinner til et pulver)
– Tørket og pulverisert furubark (sank selv)
– Tørkede furunåler (sank selv)
– Vegetabilsk glycerin (fåes HER.)
– 3 dråper eterisk furuolje (fåes HER.)
– 4 dråper eterisk rosmarinolje (fåes HER.)
– 2 dråper eterisk laurbærolje (fåes HER.)
– 12 små frankincense-perler (fåes HER.)

Ha knust sandeltre i en mellomstor bolle. Rør inn ca 2 ss vegetabilsk glycerin. Ha i glycerinen en skje om gangen (begynn først med kun den ene), og pisk deretter blandingen sammen med en visp eller en gaffel. Du blander til du har en myk, luftig masse. Ikke ha i spiseskje nummer to med glycerin hvis blandingen er smidig og fin etter den første spiseskjeen. Blanding må ikke bli for våt.

Ha så i de eteriske oljene og pisk det sammen. Rør inn frankincense-perlene, og helt til sist har du i furubarken og furunålene. Et par teskjeer av hver burde holde, prøv deg frem.

La blandingen stå i bollen, uten tildekning, i minst 24 timer før du bruker den. Den skal tørke inn til den begynner å bli smuldrete. Brennes på kullbriketter.

Oppskrift på olje til vintersolverv
Bruk solvervsoljen til å salve deg selv og dine gjester på vintersolverv. Du kan også smøre deg med denne oljen, eller la den fordampe fra en oljelampe, hver gang du vil vekke innsikter og visdom som er tilknyttet vintersolvervets mysterier. Denne oljen inspirerer til magisk innsikt om udødelighet, hva et godt liv innebærer, samt kunnskap om livet bortenfor døden.

For å lage din egen solvervsolje trenger du:
-Vegetabilsk glycerin (fåes HER.)
– Mineralvann
– 8 dråper eterisk appelsinolje (fåes HER.)
– 6 dråper eterisk furuolje (fåes HER.)
– 8 dråper eterisk rosmarinolje (fåes HER.)
– 2 dråper eterisk laurbærolje eller bayrumolje (fåes HER.)
– 12 frankincense-perler (fåes HER.)

Gjør klar en glassflaske som tar 10ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin eller druekjerneolje. Hell deretter på mineralvann til flasken er trekvart full. Ha i de eteriske oljene og frankincense-perlene. Skru på lokket og rist godt.

Etter at du har laget oljen kan du teste den på deg selv. Salv deg selv med den (f.eks. på kronechakra, det tredje øyet og hjertechakraet) og se om du opplever noen endringer i energi, stemning eller følelser.

Ha en flott markering av Vintersolverv alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..