Den lille måneskolen, Naturspiritualitet

Den lille måneskolen: Fullmånen i desember

Eikemåne, vintermåne, kuldemåne. Kilde: Pixabay.

Fullmånen i desember
kalles eikemåne, vintermåne eller kuldemåne.

Denne fullmånens energi er maskulin, og som navnet forteller er denne månen sterkt påvirket av eiketreets energi og vesen. Siden denne fullmånen inntreffer nært opptil vintersolverv/yule, har myten om kristornkongen og eikekongens midtvinterkamp en sentral rolle. Kristornkongen symboliserer årets mørke halvdel, mens eikekongen symboliserer årets lyse halvdel. På denne tiden av året (spesifikt på midtvinterdagen) vinner eikekongen over sin bror og inntar tronen for å bringe lyset og varmen tilbake til verden. Men det er ikke alt. Treet som denne fullmånen er oppkalt etter innehar også sin egen magiske verdi. For det første reiser stammen og grenene seg så høy mot himmelen og røttene så dypt ned i jorden at man tidligere trodde at eika var en bro mellom underverdenen og det guddommelige. Dette gjør eiketreet til et symbol på likeverdig vekst både fysisk og åndelig – noe som er viktig for menneskets indre balanse. For det andre har vi mistelteinen, som ofte vokser grønn og frodig på eikas greiner, midt på kaldeste og mørkeste vinteren. Mistelteinens hvite bær, som vokser frem på denne tiden av året, er et symbol på Skoggudens sæd. Den minner oss om at livet alltid fornyer seg selv, og at det etter død, kulde og mørke alltid kommer nytt liv, lys og varme.

Eikemånens energi egner seg spesielt godt til lysmagi som involverer temaer som styrke, selvtillit, balanse inni oss og omkring oss, overflod, det å gi slipp, samt nye begynnelser. Denne fullmånen er også et godt tidspunkt for å hedre den som gir månen sin vakre glød, nemlig solen og dens «fødsel» ved midtvinter.

Eikemåneinvokasjon
«O Moder, ved din sølvmyke glød,
gi min sjel nytt liv etter død.
Bring balanse fra Kong Eik
Tenn en flamme sterk, ei veik.
La ilden så ta plass i meg
og bli et lys som viser vei
mot vårens varme, vill og fri.
Slik jeg vil, slik må det bli!»

Ideer til hellig arbeid under fullmånen i desember:

  • Kle dere i hvitt, gult og gull for å ønske Allmoderens nyfødte Solsønn velkommen.
  • Bruk hvite lys på alteret og brenn røkelse av frankincense eller myrra.
  • Pynt alteret med eikeblader, eikenøtter, misteltein, kristtorn og forskjellige solsymboler.
  • Marker sirkelens ytterkant med gule lys eller solsikkekjerner. Hvis du går for kjernene, så ta vare på noen av dem etter seremonien og plant dem ut til våren. Resterende kjerner kan legges ut til fuglene rette etter at seremonien er over.
  • Server pepperkaker og eplevin/eplenektar/eplecider. Sett av noen kaker og litt drikke til et drikkeoffer (legges/helles i en offerskål på alteret hvis innendørs – eller legges/helles på bakken om utendørs).

Kilde:
«Everyday Moon Magic» av Dorothy Morrison.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..