De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Imbolc: Oppvåkning og renselse

Snøklokker forbindes ofte med Imbolc. Kilde: Pixabay.

Det paganistiske årets andre sabbat kalles Imbolc/Imbolg. Dagen er også kjent som Kyndelsmesse og Lysmesse. Imbolc faller på 2. februar hvert år.

På denne tiden av året har dagen rukket å bli betraktelig lengre. Små vårtegn begynner å dukke opp (litt avhengig av hvor man bor) og et mildere drag kan kjennes i luften. Siden jorden regnes som feminin (Gudinnen Gaia) er Imbolc en feiring av Hennes oppvåkning etter en lang hvileperiode etter lysfødselen ved Yule. Mange hedrer også hjemmet, familien og barna på denne dagen.

Tradisjonelle temaer er opplysning, oppvåkning, renselse og beskyttelse.

Vanlige dekorasjoner til Imbolc inkluderer en ring av hvite lys, en korndukke kledd i hvitt liggende på en seng (representerer den keltiske ild- og lysgudinnen Brighid), et kors laget av kornstrå og redskaper for renselse (vann, salt, røkelse, kost etc).

Skal du markere Imbolc alene i år? Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Lær deg å lage gudinnen Brigids kors
  Gudinnen Brigids kors kan ha tre eller fire «bein». Korset er et av de aller mest kjente symbolene for Imbolc, gudinnen Brigids helligdag. Kornstrå, andre strå eller myke, tynne kvister er fine materialer å bruke til korste. Piperensere fungerer også, og er et fin materiale å bruke om man skal lage Brigids kors sammen med barn. Her ser du hvordan du kan lage det:

 2. Tenn et lys
  Imbolc kalles også Lysmesse, fordi denne sabbaten varsler om at lyset virkelig er på vei tilbake. Vi kan merke at dagene er lengre allerede, og det ligger et snev av vår i luften selv om det fremdeles er vinter. Det er en tradisjon å tenne mange lys på denne sabbaten, for å «hjelpe» lyset frem. Bytt ut elektrisk lys med lykter og stearinlys. Nyt alle de små flammene som viser vei mot en varmere årstid.
 3. Velsign dine hageredskaper
  Har du hage, så har du gjerne hageredskaper. Har du ikke hage, har du kanskje balkongkasser med tilhørende små spader eller en vannkanne. Finn frem de redskapene du bruker når du skal plante frø, løk og blomster. Har du bare noen små blomsterpotter med planter inne, så finner du frem potter og skåler, vannkanne, sprayflaske og lignende. Utfør et lite rite der du velsigner alle disse redskapene, takker dem for den gode jobben de hjelper deg med å utføre og fyll dem med god energi slik at de kan fortsette med å hjelpe deg i hagen/på balkongen/i vinduskarmen. Har du ingen planter i det hele tatt kan du istedet velsigne andre redskaper som helper deg i hverdagen; støvsuger, kalkulator, penner, pc osv.
 4. Rydd og rengjør hjemmet ditt
  Når nå vinteren er på hell er det på tide å forberede oss på overgangen til vår og lysere, lettere vær. En ting du kan gjøre er å rense ut vinterens tunge dvaleenergi fra hjemmet ditt ved å rydde og vaske. Rens og rengjør alterplassen din også, slik at den er klar for alle ritene i det nye året. Har du en peis, kan du koste den og legge inn frisk ved og kanskje noen grener granbar i den. Har du laget et Brigids kors kan du sette det på peishylla.
 5. Lag et helbredende Brigids klede
  Et Brigids klede, eller et Brid Brat (som det kalles på irsk), er et stykke grønt stoff som legges ut, gjerne på grenene til et nåletre, på Imbolckvelden. Det sies at gudinnen Brigid selv vandrer på jorden Imbolcnatta for å velsigne sine tilbedere, og at hun vil berøre kledet og tilføre det noe av sin helbredende og beskyttende energi. Neste morgen henter du inn gudinnekledet igjen og deler det i mindre biter. Hver bit er nå en beskyttende og helbredende talisman. Behold en selv og gi de andre bort i gave til venner og familie (gjerne sammen med et lite hjemmelaget Brigids kors).

Oppskrift på røkelse til Imbolc
Brenn Imbolcrøkelsen på Imbolcdagen eller når du ønsker å påkalle energiene og visdommen som denne sabbaten er kjent for.

For å lage din egen Imbolcrøkelse trenger du:
-1 håndfull sandeltrepulver (finner du HER)
-Ca. 2 ss vegatbilsk glycerin (finner du HER)
-En bolle å blande røkelsen i
-1 ts tørket og knust laurbærblad (kjøpes på matbutikk)
-3 ts knust myrra (finner du HER)
-1 ts tørket og knust hvit salvie (finner du HER)
-6 dråper eterisk myrraolje (finner du HER)
-3 dråper eterisk basilikumolje (finner du HER)
– 2 dråper eterisk laurbærolje eller bay rum olje (finner du HER)

Ha sandeltrepulveret i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i de eteriske oljene og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på olje til Imbolc
Bruk Imbolcoljen til å salve deg selv og dine gjester på Imbolc. Du kan også smøre deg med denne oljen, eller la den fordampe fra en oljelampe, hver gang du vil vekke innsikter og visdom som er tilknyttet denne sabbatens mysterier. Imbolcoljen vekker energier som frembringer helbredelse, renselse, oppvåkning, fornyelse, kreativitet og pågangsmot.

For å lage din egen Imbolcolje trenger du:
-Vegetabilsk glycerin (fåes HER.)
-Mineralvann
-6 dråper eterisk myrraolje (finner du HER)
-3 dråper eterisk basilikumolje (finner du HER)
-2 dråper eterisk laurbærolje eller bay rum olje (finner du HER)
-En klype tørket og knust hvit salvie (finner du HER)

Gjør klar en glassflaske som tar 10ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin eller druekjerneolje. Hell deretter på mineralvann til flasken er trekvart full. Ha i de eteriske oljene og den tørkede hvite salvien. Skru på lokket og rist godt.

Etter at du har laget oljen kan du teste den på deg selv. Salv deg selv med den (f.eks. på kronechakra, det tredje øyet og hjertechakraet) og se om du opplever noen endringer i energi, stemning eller følelser.

Ha en flott markering av Imbolc alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..