Litteratur, Mammutsalg

Mammutsalget 2019: Fem fristelser er forhåndsbestilt

Når Mammutkatalogen legges ut er jeg rask som en røyskatt. Ofte kan det lønne seg å legge inn en forhåndsbestilling på bøker man veldig gjerne vil sikre seg. Mye selges ut raskt ved slike salg.

Jeg har vært kjapp på labben i år også. Fem bøker er forhåndsbestilt. Tre romaner og to kokebøker. Jeg gleder meg allerede til å motta dem og nyte følelsen av nye, spennende bøker mellom hendene.

Her er fristelsene jeg ikke klarte å motstå i årets katalog:

«Noaidi» av Jan Eivind Tønnessen
«Bli med på en reise til Finnmark og de dype skoger, der fortellingens NOAIDI (samisk sjaman) tar deg med på trommereiser, og der du får besøke hellige steder og kraftplasser. Dette er steder samene har brukt i århundrer til ofringer, til å kontakte sine gamle guder, og til å komme i kontakt med de døde.

Bli kjent med den unge søkende Agnes, som nylig har forlatt et stressende urbant liv preget av uro, og som etter hvert forstår at hun hører til i disse områdene. Hun må lære mer om Finnmark, som hun ble tvunget til å forlate i sin ungdom. Men først må Agnes og hennes reisefølge klare denne reisen, som er full av overraskelser, og som setter henne på prøve.»

«Menn som hater ulver» av Lars Lenth
«Harmdirrende svart komedie om brennaktuelt tema. Ulvehatere og ulveelskere barker sammen i en kamp på liv og død i de dype skoger i Østerdalen. En kvinne blir revet i filler av en flokk ulver utenfor Elverum i Østerdalen. Endelig får ulvehaterne vann på mølla: Et menneske er drept av ulv, for første gang på 216 år. Ulveforskermiljøet på Evenstad nekter å akseptere at dette er ulvers verk, men kjemper en håpløs kamp mot ulvehaterne – helt til den sjuskete eremitten Rino Gulliksen tilbyr dem en hjelpende hånd. Den konfliktsky advokaten Leo Vangen får nyss i Rinos planer og reiser til Elverum for å forsøke å forhindre et blodbad, samtidig som han må konfrontere sine egne demoner. Med «Menn som hater ulver» har Lars Lenth skrevet nok en underholdende og dypt rystende roman om naturen, mennesket og menneskenaturen.»

«En verdensomseiling under havet» av Jules Verne
«Året er 1866 og det skjer underlige begivenheter på verdenshavene. Flere skip får et fryktelig møte med et ukjent vesen, et avlangt, selvlysende monster, uendelig mye større og raskere enn en hval. Fregatten Abraham Lincoln blir utstyrt for å uskadeliggjøre uhyret, med datidens skarpeste våpen og beste mannskap ombord, blant disse den franske vitenskapsmannen Pierre Aronnax, hans trofaste tjener Conseil og den canadiske harpunéren Ned Land. Abraham Lincoln kommer etterhvert på sporet av monsteret, og i en kraftig konfrontasjon skylles de tre mennene over bord. Som siste utvei ender de opp på ryggen av det som viser seg å være den fantastiske undervannsbåten Nautilus. Sammen med kaptein Nemo og hans menn starter professor Aronnax og hans følgesvenner på en verdensomseiling uten sidestykke. De opplever de mest utrolige eventyr, og får innblikk i naturfenomener som vanlige mennesker aldri får se. For dypet skjuler skatter av alle slag: dyr, planter, fisk, perler og gull…»

«Under valnøttreet – All verdens oppskrifter av de beste råvarene» av Anna og Fanny Bergenström
«Boka inneholder 400 oppskrifter med utgangspunkt i de råvarene som naturen har å by på – som urter, tomater, kokos, te, avokado, chili, sjokolade, sitrus og kardemomme. Her er oppskrifter på både kald og varm mat som både smaker og gjør godt. En inspirerende, enkel og deilig bok med matideer til hverdag og fest fra hele verden.»

«Sicilia – Oppskrifter fra en italiensk øy» av Giancarlo og Katie Caldesi
«Sicilia er ikke som noe annet sted i verden: Den største øya i Middelhavet, med livlige markeder, fantastiske strender og mat man kunne dø for. Forfatterne Katie og Giancarlo Caldesi har reist på kryss og tvers over denne vakre øya for å finne de lokale og autentiske rettene, tilberedt med ekte lidenskap, for å gi oss det aller beste fra det sicilianske kjøkken. Boka syder av deres mangeårige kjærlighet til øya og matkulturen. Takket være sin rike historie, er det sicilianske kjøkken influert av det italienske så vel som av det greske, spanske, franske og arabiske kjøkken, noe som gjør smakene og ingrediensene vidunderlig eklektiske: Fra den verdensberømte gatematen i Palermo til de utrolige dessertene i Noto, samt de arabiskinspirerte rettene som couscous med safran og lam med eksotiske krydder. Katie og Giancarlo gir oss mange oppskrifter på hverdagsmat som er lette å lage og smaker helt herlig.»

Har du rukket å ta en titt på årets Mammutkatalog ennå? Hvilke bøker frister deg?

Jeg må si jeg ble positivt overrasket over årets katalog. Flere år på rad har det vært veldig mange gjenganere i katalogen, men i år var det mange nye titler og en god del jeg ikke hadde hørt om tidligere. Det er alltid spennende å oppdage helt ny og ukjent litteratur. Det er også lagt til flere klassikere i årets katalog, titler jeg ikke kan huske å ha sett i tidligere mammutkataloger. Jeg har jo bestilt en av dem, Jules Vernklassikeren «En verdensomseiling under havet».

Et tips avslutningsvis: Hvis katalogen ikke imponerer deg, så ta en tur innom nettstedene til de enkelte bokhandlerkjedene (eller også en tur i forskjellige fysiske bokhandler). Ofte har de enkelte filialene andre titler lagt ut for salg i tillegg til årets offisielle mammutbøker. Jeg har funnet mange overraskende skatter ved å ta turen innom diverse bokhandler i mammutperioden.

Godt salg! 🙂

2 tanker om “Mammutsalget 2019: Fem fristelser er forhåndsbestilt”

  1. Eg likte godt utvalget i år, og måtte sikra meg Snorre, Haugtussa og Lindgren sine krigsdagbøker. Eg pleier eigentleg ikkje å førehandsbestille, men Snorre tykte eg var så godt tilbod at eg ville vera heilt sikker 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..