Boktips, Kort om litteratur, Litteratur, Litteraturanmeldelser

Kort om litteratur: Mesterlig krim om engler, ugler og rådyr

Jeg leser sjelden krim, men noen ganger er det et verk som vekker nysgjerrigheten min. Denne gangen er det de (så langt) tre bøkene fra Samuel Bjørk som har lokket meg til seg. Og jeg må si at jeg er glad for at jeg ga etter for fristelsen.

Samuel Bjørk steg opp på krimhimmelen i 2013 med «Det henger en engel alene i skogen». Romanen vakte stor begeistring internasjonalt, ble nominert til Bokhandlerprisen her i Norge og høstet i det hele tatt svært gode kritikker. Men hvem er nå denne herr Bjørk?

Samuel Bjørk er et psevdonym. Bak forfatternavnet skjuler musiker og forfatter Frode Sander Øien seg. Og han har gjort stor suksess med alle de tre bøkene han så langt har utgitt under psevdonymet. Jeg har lest alle tre, og kan avsløre at jeg også likte disse bøkene godt. Det er flere grunner til det.

«Det henger en engel alene i skogen», «Uglen» og «Gutten som elsket rådyr» er velskrevne romaner preget av godt språk, spenning og drivkraft, et tydelig og troverdig persongalleri, og overraskende plot. Det sjongleres med mange tråder i alle tre bøkene, men de er fascinerende å følge og ting nøstes elegant opp underveis.

Hovedpersonene er helstøpte. De er skrevet med psykologisk innsikt. Jeg opplever også at forfatteren har skrevet hovedpersoner som utfordrer kjønnsstereotypier til en viss grad, noe som er forfriskende.

Et eksempel på dette er Mia Krüger, som lik mange etterforskere i andre krimforfatteres verk sliter psykologisk og har et alvorlig alkoholproblem – men til forskjell fra mange av disse andre etterforskerne er Mia kvinne. Og nettopp det utgjør en stor nok forskjell for meg til at Bjørks bøker oppleves som sterke og friske. Det virker nesten som om skikkelsen Mia Krüger er en slags feministisk kommentar til den gemene hop av vonbrotne og rusavhengige politimenn på kant med samfunnet kjent fra ymse andre krimromaner – og det liker jeg.

Et annet eksempel er Mia Krügers kollega og sjef, Holger Munch, som i bøkene fremstilles som en familie-, forholds- og barneorientert person. Interesseområder som tradisjonelt sett har blitt tillagt kvinner i andre krimromaner (eller ofte romaner generelt). Dette er også et veldig allright grep.

Valg av gjerningspersoner er også spennende i disse bøkene. Og forfatteren er særdeles god på å gi disse en solid og tydelig bakgrunn, slik at vi tror på deres valg og hva de etterhvert ender opp med å gjøre. Samuel Bjørk/Frode Sander Øien er i det hele tatt gjennomgående god på den psykologiske oppbygningen av personene han skriver, og på generell menneskelig innsikt.

Det er endel gjentagelser i disse romanene som kan virke litt irriterende etterhvert, og et likhetstrekk ved plot som etter tre bøker virker litt søkt – men bøkene er i seg selv så godt skrevet, så medrivende og fascinerende at man likevel står igjen som en veldig fornøyd leser etter at siste side i den tredje boka er lest.

Jeg kjenner at jeg er spent på en eventuell bok nummer fire. Mitt håp er at hovedpersonene skal ha kommet seg litt videre fra der de har vært (Mia er allerede på god vei videre som person, og det er positivt), og at denne plotfellesnevneren jeg har nevnt lukes ut, slik at overraskelsesfaktoren ikke ødelegges.

Det sagt, så er disse bøkene noe av det beste jeg har lest innenfor krimsjangeren. Jeg storkoste meg virkelig med dem. De er spennende, mørke, av og til utfordrende og ubehagelige, og inneholder i tillegg flere tankevekkende elementer. Virkelig kvalitetskrim.

«Det henger en engel alene i skogen» av Samuel Bjørk
«En seks år gammel jente blir funnet hengt i et tre i Maridalen utenfor Oslo. Hun er iført en dukkekjole, har en skolesekk på ryggen og en lapp rundt halsen der det står «Jeg reiser alene».

Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken. Han får i oppdrag å lokalisere et menneske med helt spesielle evner, en venn og en tidligere kollega, den unge politikvinnen Mia Krüger. Hun har brutt all kontakt med omverdenen, og befinner seg nå alene på en liten øy utenfor Trøndelag.

Holger Munch er en av landets beste etterforskere. Mia Krüger ønsker å ta sitt eget liv. Den lille jenta i treet blir en slags forløsning for dem begge. De returnerer til den spesielle etterforskningsenheten i Oslo de tidligere har vært en del av, fast bestemt på å løse dette mysteriet.

De vet lite og ingenting om hvilket mareritt som skal møte dem.»

Kilde: Ameldereksemplar fra forlaget
Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 9788241909726

«Uglen» av Samuel Bjørk
«Sandefjords rikeste skipsreder ligger for døden. Han har én betingelse før eldstesønnen arver formuen: Urent blod skal ikke blandes i slekten – sønnen får ikke gifte seg med noen med barn fra før. Men hans utkårede har både en sønn på to og en datter på fire.

Barna sendes bort og paret vies i hemmelighet, men ekteskapet blir kort, dystert og blodig. Flere år senere vender søskenparet tilbake. Når en ung kvinne blir funnet drept, i en makaber stilling og overstrødd med fuglefjær, begynner noen å se sammenhenger tilbake til en annen tid. Etterforskerne Munch og Krüger er overhodet ikke forberedt på ondskapen de blir konfrontert med i saken.»

Kilde: Har kjøpt boka selv
Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 9788241911941

«Gutten som elsket rådyr» av Samuel Bjørk
«Det er jul. En eldre mann sitter i bilen sin på vei over fjellet. Han får plutselig øye på noe i mørket der fremme og får med nød og neppe stoppet. I snødrevet foran ham står en liten gutt. Blå på leppene. Med et rådyrhorn på hodet.

Fjorten år senere blir en ung jente funnet død i et fjellvann ikke langt unna. Jenta er kledd som en ballettdanser. Ved bredden står et fotoapparat. I lyngen ved vannkanten ligger en side fra barneboka Brødrene Løvehjerte.

Mia Krüger jages fortsatt av tvillingsøsterens død. Holger Munch har vært ute i permisjon for å ta seg av datteren. Sammen dras de inn i denne merkelige og intrikate saken, fast bestemt på å finne en snarlig løsning. Men lite vet de.

Om hva som snart skal møte dem.»

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 9788241919206

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..