De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Vårjevndøgn: Balanse og fruktbarhet

Egg er et vanlig symbol for vårjevndøgn. Kilde: Pixabay.

Det paganistiske årets tredje sabbat er vårjevndøgn. Dagen kalles også Ostara eller Eostre. Vårjevndøgn faller ca. på 21. mars hvert år.

På denne dagen er timene av lys og mørke like mange. Døgnet er i balanse. Dagen etter vårjevndøgn er lyset i overvekt og det vil bli sterkere og ta stadig større plass i døgnet helt frem til midtsommer. Jorden begynner å bli grønn og fruktbar, et symbol for Gudinnens jomfruelighet. Hun er nå den unge piken som vandrer over markene mens små vårblomster titter frem i hennes fotspor. Hun inspirerer naturen til ny vekst og frodighet.

Tradisjonelle temaer er balanse, vekst, fruktbarhet og nye begynnelser.

Vanlige dekorasjoner på vårjevndøgn inkluderer frø, potter med jord, påskeliljer, kaniner, dekorerte eller fargede egg, samt røde, gule og grønne lys.

Skal du markere vårjevndøgn alene i år? Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Så frø
  Hvis du har en hage, eller en veranda med blomsterpotter, er det på tide å så frø som kan spire og vokse frem mot sommeren. Hvis du ikke har en hage eller veranda kan du så urter som kan stå i potter i en vinduskarm, eller på kjøkkenbenken.
 2. Se etter tegn til nytt liv
  Gå ut i naturen, i din egen hage, en park, eller i skogen, og se etter tegn på at naturen gjenfødes. Det kan være friskt grønt gress i en veikant, knopper og skudd på trærne, fuglekvitter og små vårblomster som begynner å titte opp fra jorden. Reflekter over dette med gjenfødelse, nytt liv og vekst.
 3. Marker solens kraftpunkter
  Solen er innom tre kraftpunkter som symboliserer tre stadier av balanse i løpet av vårjevndøgn. Disse er soloppgang (innledende balanse), middagstid/midt på dagen (balanse oppnådd) og solnedgang (avsluttende balanse). Lag en kort påkallelse eller hyllest til hver av tidspunktene, finn ut det eksakte tidspunktet for hver av kraftpunktene (middagstid er alltid klokken 12.00) og fremsi påkallelsen/hyllesten på det korrekte tidspunktet. Tenn gjerne lys og røkelse også.
 4. Overfør hjemmets ild
  Hvis du har et ildsted (en peis eller lignende) i hjemmet ditt, eller et dedikert lys på ditt alter som representerer hjemmets ild og ildstedets gudinne Hestia/Vesta, så kan du tenne denne ilden nå. Finn en kvist eller pinne, tenn denne fra hjemmets ildsted og ta den med deg ut. Tenn et bål (om det er trygt og lovlig der du bor) eller tenn ild i en bålpanne, grill eller jerngryte. Slik bringer du varmen i ditt hjem og ditt hjerte ut i naturen, noe som symbolsk er med på å tenne våren og solens varme slik at natur og vekster får det den trenger for å kunne frembringe nytt liv.
 5. Farg spådomsegg
  Hardkok 24-25 egg. Mal eller farg eggene i den fargen du ønsker. Når de er tørre og passe kjølige tegner du en rune eller et oghamsymbol (eller andre symboler om du ønsker det) på hver av dem med en sort penn. Legg alle eggene i en kurv med symbolet vendt ned, slik at du ikke ser dem. Lukk øynene og trekk tre tilfeldige egg fra kurven. De tre eggene, og symbolene, gir deg en pekepinn på hva du kan vente deg av velsignelser og utfordringer i løpet av året.

Oppskrift på røkelse til vårjevndøgn
Brenn denne røkelsen på vårjevndøgn, eller når du ønsker å fokusere på de energiene som tilhører denne sabbaten (renselse, nye begynnelser, vekst, gjenfødelse).

Du trenger:
– En håndfull sandeltrepulver (fås HER.)
– 2 ts tørket potentilla (potentilla er en vanlig hageplante/busk, sank og tørk selv.)
– 1 ts tørkede roseblader (sank og tørk selv)
– Ca. 2 ss vegtabilsk glycerin (fås HER.)
– 4 dråper fiololje (fås HER.)
– 3 dråper roseolje (fås HER.)
– 2 dråper jasminolje (fås HER.)

Ha sandeltrepulveret i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i de eteriske oljene og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på olje til vårjevndøgn
Bruk denne oljen til å salve deg selv og dine gjester på vårjevndøgn. Du kan også bruke denne oljen når du ønsker å vekke innsikter og fordype deg i mysteriene som forbindes med denne sabbaten. Oljen vekker energier spesielt forbundet med åndelig bevissthet, kjærlighet og åndelig mestring.

Du trenger:
– Vegetabilsk glycerin (fås HER.)
– Mineralvann
– 4 dråper fiololje (fås HER.)
– 3 dråper roseolje (fås HER.)
– 2 dråper jasminolje (fås HER.)
– 1 ts tørkede roseblader eller løvetann (sank selv og tørk)

Gjør klar en ren glassflaske som tar ca 10 ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin (eller druekjerneolje). Fyll på med mineralvann til flasken er 3/4 full. Ha deretter i de eteriske oljene. Sørg for at de tørkede ingrediensene er knust til et fint pulver, og ha de i blandingen. Sett korken på flasken, og rist flasken godt. Oljen kan brukes med det samme, den trenger ikke og lagres en stund før bruk.

Ha en flott markering av vårjevndøgn alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..