Boktips, Litteratur, Litteraturanmeldelser

Gode varsler: Komisk kultklassiker om Dommedag

«Garden of Good and Evil». © Belinda E. Kjernli.

Bokas tittel og forfattere
«Gode varsler – Heksen Agnes Nutters fine og korrekte profetier» av Neil Gaiman og Terry Pratchett

Bokas særtrekk og handling
Gode varsler er en salig blanding av humor, apokalypse og fantasy.

Ifølge heksen Agnes Nutters profetier kommer verden til å gå under på lørdag, rett etter tetid. Uheldigvis er Antikrist på feil sted, Apokalypsens fire ryttere er ute og kjører motorsykkel, og representantene fra himmel og helvete – engelen Azirafael og demonen Crowley – har funnet ut at de faktisk liker menneskeheten. Ja, de har egentlig skikkelig sansen for hverandre også.

Utvalgt sitat fra boka
«Generelt sett sover ikke ondskapen, og den forstår derfor ikke hvorfor noen andre skulle gjøre det. Men Crowley likte søvn, det var en av verdens nytelser. Spesielt etter et tungt måltid. Han hadde for eksempel sovet seg rett gjennom mesteparten av 1800-tallet. Ikke fordi han behøvde det, men ganske enkelt fordi han likte det.

En av verdens nytelser. Ja, nå fikk han se til virkelig å nyte dem, mens det fortsatt var tid igjen.

Bentleyen brølte gjennom natten, på vei østover.

Han var naturligvis helhjertet for dommedag, generelt sett. Hvis noen hadde spurt ham hvorfor han hadde brukt mange århundrer på å blande seg inn i menneskehetens saker, ville han svart: «Å, for å frambringe Dommedag og Helvetes triumf.» Men det var én ting å arbeide for å frambringe den, og noe ganske annet at den faktisk skulle komme.

Crowley hadde alltid visst at han kom til å være der når verden tok slutt, ettersom han var udødelig og ikke kom til å ha noe alternativ. Men han hadde håpet at det var langt igjen dit.

For han likte egentlig folk ganske godt. Det var en betydelig brist for en demon.»

Min vurdering
Gode varsler troner høyt på listen over manges favorittbøker. Det føles som de fleste har lest og likt den lenge før jeg i det hele tatt vurderte og lese den. Men nå er det altså gjort. Jeg har lest Gode varsler. Ble den en favoritt hos meg?

Nå har det seg sånn at jeg elsker Neil Gaiman. Jeg koser meg alltid med hans bøker. De har noe helt eget og ganske magisk over seg. Han er en av favorittforfatterne mine.

Terry Pratchett derimot. Terry Pratchett og jeg sliter veldig med kjemien. Han er elsket av mange. Folk ler seg skakke av skriveriene hans og anbefaler dem i øst og vest. Jeg har forsøkt så mange ganger å finne den samme entusiasmen for romanene hans, men jeg har ennå ikke klart det. Jeg synes han er skravlete, springende og ikke spesielt morsom.

Mitt håp var at kombinasjonen Gaiman og Pratchett skulle hjelpe på kjemien mellom Pratchett og meg. Jeg tenkte at med Gaiman som mellommann ville jeg kunne finne forståelsen og sansen for Pratchett, og endelig begynne å se hva alle andre ser i ham.

Men for meg er Gode varsler desverre hele 80% Pratchett og bare 20% Gaiman. Det ble for mye av hva jeg ikke har sansen for, og alt for lite av hva jeg elsker. Den springende, myldrende, skravlete stilen og humoren til Pratchett dominerer denne romanen. Jeg opplever aldri å bli invitert helt inn i boka. Jeg blir sittende på utsiden av dette verbale mylderet, på utsiden av handlingen, ganske uberørt av det hele.

Jeg vil så gjerne le. Jeg vil så gjerne more meg, fnise av pussige detaljer, navn, hendelser. Hygge meg sammen med alle de snurrige karakterene som dukker opp boka igjennom. Jeg kjenner små glimt av det her og der, men det er ikke nok. Mellom Pratchett og meg er det stadig kabelbrudd og flimmer på linja.

Jeg liker ideen. Tanken på en dommedag med komiske undertoner, der alt ikke går helt som det skal hverken for den ene eller den andre. Der også guddommelige og djevelske krefter sliter med så menneskelige ting som logistikk og gjennomføring. Og jeg liker glimtene av visdom bakenfor komikken. Budskapet om at motstandere kan få sansen for hverandre på tross av grunnleggende ulikheter. At man ikke trenger å være av det samme, mene det samme og vie seg til det samme for å omgås, for å like hverandre og bli venner. Og kanskje viktigst av alt: At ingen er født gode eller onde, at det er omgivelser, erfaring med medmennesker og egne valg som til sist avgjør hvem man er og hva man blir. Vi er alle frie til å bli den vi aller helst vil være, uansett hvor vi kommer fra – og uansett hva andre «spår» om oss.

Sånn sett er Gode varsler ei innmari fin bok. Jeg skulle bare ønske at jeg opplevde den som like fin, solid, gripende og ikke minst gøyal hele veien igjennom.

Ah, vel. Kanskje neste gang. Jeg gir nemlig ikke opp, Pratchett. Vi får ta en lang og god pause fra hverandre, så prøver vi igjen.

Fakta

Terry Pratchett og Neil Gaiman. Kilde: The Guardian.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 978-82-419-1582-6
Originaltittel: Good Omens
Oversetter: Stein Omland
Sideantall: 399
Utgivelsesår: 1990 (norsk utgave 2018)

For interesserte:
Bildet av den gode og den onde badeanden øverst i innlegget, er et av mine egne fotografier kalt «Garden of Good and Evil». Bildet er til salgs hos Redbubble. 🙂

2 tanker om “Gode varsler: Komisk kultklassiker om Dommedag”

  1. Jeg prøvde å lese denne boken på norsk men ga opp. Jeg har lest den på engelsk og synes det er en helt fantastisk bok. Men den norske oversettelsen funket ikke for meg. Det er mulig du ville ha likt den bedre på engelsk du og. 🙂 Det er noe med humoren som ikke fungerer i den norske oversettelsen.
    Jeg elsker også Gaiman, men jeg er også svært glad i Pratchett. Så jeg har fordelen av det. Men likevel … 🙂

    Liker

    1. Ahhh! Da skal jeg teste den på engelsk. Jeg har riktignok testet Pratchett på engelsk tidligere, og ikke funnet tonen. Men det kan kan godt hende at denne boken fungerer bedre på engelsk. Takk for tipset, Astrid Therese! 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..