Åndelig praksis, Naturspiritualitet, Sjamanisme

Åndelig praksis: God morgen!

Innenfor mongolsk og sibirsk sjamanisme symboliserer te Himmel og Ånd. Kilde: Pixabay.

I dette innlegget vil jeg dele en vakker måte å starte dagen på med dere. Denne morgenøvelsen, eller morgenritet, er hentet fra mongolsk sjamanisme og har som mål å hedre Store Ånd og å påkalle beskyttelse og god energi for dagen. Øvelsen/ritet utføres ved soloppgang, eller så raskt etter soloppgang som mulig. Ihvertfall i morgentimene.

Te for himmel, melk for jord, vann for naturens ånd. © Belinda E. Kjernli.

Du trenger:
– Tre boller fylt med:
– Te (symboliserer Himmel og Ånd)
– Melk (symboliserer Jord og Kropp)
– Vann (symboliserer Naturåndene og Visdom)

– En skje
– Einerrøkelse, gjerne en smudgestick

Slik gjør du:
Tenn røkelsen. Vift røyken mot kronechakraet (toppen av hodet) ditt, det tredje øyet (pannen) og til sist brystet. Før smudgesticken rundt deg selv tre ganger medsols, vift litt under hver arm og en gang over ansiktet. Trekk pusten dypt og nyt den hellige røykens kraft og duft.

Hell litt vann i hendene fra bollen med vann. Ta en slurk og la resten dryppe på ditt hodet. Dette renser din ånd.

Ta bollen med te og gå rundt huset ditt (hvis du bor slik til at det er mulig), eller gå rundt inne i huset i en sirkel, fra sør, til vest, til nord, til øst. Ta med deg skjeen. Den skal du gjøre offer med.

Begynn i sør. Hell tre skjeer te på bakken (hvis du er ute) eller ut av et vindu, hvis du er inne. Fortsett rundt i huset (eller rundt huset) og gjør det samme i vest, i nord og i øst. Mens du gjør dette, husk at hver skjefull du ofrer i hver retning er en heder til Far Himmel, Mor Jord og dine forfedre. Skjenk også en tanke til åndene i de fire himmelretningene når du vandrer fra himmelretning til himmelretning.

Gjenta med melk og vann.

Sett deg deretter ned og mediter på betydningen av de tre væskene. Tenk også på at du hedrer Store Ånd, naturåndene, vannånder, din egen ånd og ånden i alt som lever. Alt er forbundet. Skjenk gjerne en tanke til andre vesener du føler tilknytning til også, som guder, gudinner, kraftdyr og hjelpere. Vis dem alle kjærlighet og respekt.

Jeg liker også å fremsi en liten morgenhilsen. Denne er ikke hentet fra sjamanisme, men er inspirert av norrøn tradisjon, og setter en fin ramme for dagen:

«Vær hilset, Dag og Dags sønner! Vær hilset, Natt og Natts døtre!
Vend mot oss vennlige øyne og skjenk oss alle seier.
Vær hilset, æser! Vær hilset, åsynjer! Vær hilset, herlige jord!
Gi oss klokskap og kløkt med ord, og legende hender mens vi lever.»

Ønsker du det kan du drikke det som er igjen i hver bolle. Hvis du ikke ønsker å drikke det kan du ofre resten til jord og himmel. Hell halvparten i hver bolle på bakken, og kast resten opp mot himmelen. Gjør begge deler med ærbødighet.

Kilde til ritet:
«Riding Windhorses» av Sarangerel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..