De paganistiske sabbatene, Naturspiritualitet

Beltane: Kjærlighet og sammensmeltning

Hjertet er et symbol for kjærligheten som feires på Beltane. Kilde: Pixabay.

Årets fjerde sabbat kalles Beltane. Den er også kjent som Maiaften og Valborgsnatt. Beltane faller på natten mellom 30. april og 1. mai hvert år.

Naturen står i fullt vårflor, knopper springer ut og jorden summer av nytt liv. Mark, eng og skog er på sitt mest fruktbare. Gudinnen (jorden) og Guden (solen) forenes og Gudinnen blir gravid – solens stråler penetrerer jorden og får frø til å spire og bli liv. Mange bruker denne dagen til å avgi kjærlighetsløfter, finne seg en partner og til håndfestelser (paganistisk bryllup).

Tradisjonelle temaer er forening av motsetninger, kjærlighet, seksualitet og fruktbarhet.

Vanlige dekorasjoner på Beltane inkluderer vårblomster, blomsterkranser, lys, gryte med ild i, bål og maistang pyntet med fargerike bånd og kranser av løv eller blomster.

Skal du markere Beltane alene i år? Her er fem ideer til hva du kan gjøre. 🙂

 1. Få liv i hjemmets ild
  I følge gammel tradisjon pleide man å slukke ilden i alle ildsteder Beltanekvelden, og tenne et fellesbål på en egnet plass ute. Dette bålet brant hele Beltanenatten, og ved morgengry fikk man liv i alle hjems ildsteder igjen med en flamme fra det store Beltanebålet. Du kan gjøre noe lignende. Slukk alle lys og tenn et kubbelys som får brenne natten igjennom (eller til du legger deg). Neste morgen tenner du lysene på alteret ditt med restene av dette kubbelyset (om du slukket det når du la deg, tenner du det igjen og tenner alterlysene med det nytente kubbelyset).
 2. Rens med ild og røyk
  I eldre tider fikk man dyra på gården, kuer eller sauer, til å gå mellom to tente hellige flammer. Røyken fra disse skulle rense dyra, slik at de ikke ble syke. La deg inspirere av dette. Tenn to lys og sett deg mellom dem. Visualiser at ilden renser deg. Tenn gjerne litt smudge i tillegg om du føler for det.
 3. Ta kontakt med familie og venner
  Beltane var tidligere tiden for en siste sammenkomst før sommersesongen og dets arbeid satte inn. Menn skulle ut på markene for å gjøre klar jorda og for å så. Kvinner skulle ta med seg dyra ut på beite. Selv om de fleste ikke har slike plikter i dag, er Beltane en fin tid å samle nære og kjære på. Inviter familie eller venner på middag, på piknik eller årets første grillkveld. (Hvis det er en venn du liker litt ekstra godt, og kanskje håper skal bli mer enn bare en venn, kan du skjenke ham eller henne en liten hagtornbukett. Hagtorn (Cratageus) er en plante som symboliserer bl.a. renselse, kjærlighet og nære bånd.)
 4. Gå en tur i skogen og på markene
  Alver og feer er kjent for å komme frem og danse på markene og i skogen ved Beltane. Gå dem i møte, gå ut i naturen. Ta med små offergaver til dem: Søte kjeks, honning, søt vin. Besøk både skog og eng, og finn et fint sted, kanskje ved passende tre, hvor du legger offergavene fra deg. Sett deg ned i nærheten og nyt naturen rundt deg med alle sanser åpne. Mediter. Pust. Bare vær. Når du føler at tiden er inne, vender du hjem igjen.
 5. Syng en hyllest til sola
  Syng til sola når den står høyest på himmelen (rundt kl. 12.00). Gjøre ære på dens himmelfred og vidunderlige lys. Inviter dens varme og energi inn i ditt liv, og minn den på hvor glad du er for at den finnes. Det spiller ingen rolle hvilken sang du synger, men husk på å gjøre den til din spesielle sang til sola mens du synger den. Det skal være personlig og autentisk. (Trenger du et forslag kan jeg tipse om Wardrunas fantastiske Dagr.)

Oppskrift på røkelse til Beltane
Brenn denne røkelsen på Beltanedagen eller når du ønsker å påkalle energiene og visdommen som denne sabbaten er kjent for.

Du trenger:
* 1 håndfull sandeltrepulver (finner du HER), eller ennå bedre: 1 håndfull knust hagtorntre (om du får tak i det)
* Ca. 2 ss vegatbilsk glycerin (finner du HER)
* En bolle å blande røkelsen i
* 1 ts tørket, knust mandel (mandelmel) (finner du på helsekosten – eller du kan knuse mandler selv)
* 2 ts frankincenseperler (finner du HER)
* 1 ts tørket mjødurt (sank selv eller kjøp HER)
* 10 dråper eterisk roseolje (finner du HER)

Ha sandeltrepulveret (eventuelt den knuste hagtornen) i en bolle. Pisk inn glycerinen, en spiseskje av gangen. Blandingen skal bli myk og luftig. Hvis blandingen virker passe tykk og luftig etter kun en spiseskje glycerin, så lar du være å ha i spiseskje nummer to. Blandingne skal ikke bli for våt.

Ha i den eteriske oljen og pisk blandingen på ny. Ha deretter i de tørre ingrediensene, pass på at alt er knust/malt før du har det i bollen. Bland godt. La røkelsesblandingen stå og tørke i minst et døgn, uten lokk, før du brenner den på en kullbrikett.

Oppskrift på olje til Beltane
Bruk denne oljen til å salve deg selv og dine gjester på Beltane. Du kan også smøre deg med denne oljen, eller la den fordampe fra en oljelampe, hver gang du vil vekke innsikter og visdom som er tilknyttet denne sabbatens mysterier. Beltaneoljenoljen vekker energier som frembringer kjærlighet, sensualitet og sammensmeltning.

Du trenger:
* Vegetabilsk glycerin (finner du HER.)
* Mineralvann
* 4 dråper eterisk rosenolje (finner du HER)
* 3 dråper lindeblomstolje (finner du HER)
* En klype frankincenseperler (finner du HER)

Gjør klar en glassflaske som tar 10ml væske. Fyll den halvveis opp med glycerin (eller druekjerneolje). Hell deretter på mineralvann til flasken er trekvart full. Ha i de eteriske oljene og frankincenseperlene. Skru på lokket og rist godt. Oljen kan brukes med en gang.

Ha en flott markering av Beltane alle sammen! 🙂

Kilder:
Magical Druid
«Everyday Sun Magic» av Dorothy Morrison
«Wicca – A Year and a Day» av Timothy Roderick

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..