Åndelig praksis, Naturspiritualitet

Metta – Kjærlig vennlighet

Lotusknopper. © Belinda E. Kjernli

Metta er en vakker, gammel Buddhistisk meditasjonspraksis som fokuserer på hjerteåpning, kjærlighet og vennlighet. Det er en fin øvelse for å balansere hjertet, eller åpne et hjerte som har lukket seg eller er i ferd med å lukke seg, etter f.eks. et traume, en stor sorg eller annet. Meditasjonen er kort og enkel og passer som daglig praksis.

Mettaøvelsen er delt i fem hoveddeler. Den første delen handler om å sende kjærlighet og vennlighet til deg selv. I den andre delen sender du det samme til noen du er glad i. Deretter sender du kjærlighet og vennlighet til en bekjent. Så skal du utfordre deg selv litt og sende kjærlighet og vennlighet til noen du misliker. Og aller sist skal du sende til alle verdens levende vesener.

Slik gjør du:
Finn et behagelig sted å sitte. Sitt med ryggen rett. Tenn gjerne lys og røkelse hvis du ønsker det. Lukk øynene. Fokuser på pusten. Følg pusten inn og ut noen ganger til du føler deg avslappet og sentrert.

Så skal du begynne med å sende kjærlig energi til deg selv. Dette gjør du samtidig som du sier dette, enten høyt eller inni deg:

La meg være glad og fredfull.
La min kropp være sunn og sterk.
La meg være trygg og beskyttet.
La meg leve i glede, enkelhet og god flyt.

Nå skal du skifte fokus fra deg selv til noen du er innmari glad i. Det kan være en partner, en kjæreste, en bestevenn/inne eller et familiemedlem. Tenk på det du er mest glad i ved denne personen. Send kjærlighet til ham eller henne, mens du sier høyt eller inni deg:

Må du være glad og fredfull.
Må din kropp være sunn og sterk.
Må du være trygg og beskyttet.
Må du leve i glede, enkelhet og god flyt.

Så skal du skifte fokus igjen. Denne gangen skal du tenke på en perifer bekjent, en arbeidskollega, en nabo, eller en annen du ikke kjenner så godt, men vet hvem er. Tenk på noe du liker med denne personene. Send kjærlighet til ham eller henne, mens du sier høyt eller inni deg:

Må du være glad og fredfull.
Må din kropp være sunn og sterk.
Må du være trygg og beskyttet.
Må du leve i glede, enkelhet og god flyt.

Igjen skifter du fokus. Denne gangen til en person som har skuffet deg dypt eller såret deg, eller et menneske du misliker sterkt. Forsøk å finne en positiv ting ved denne personen. Hold fast ved det positive, send kjærlighet til dette menneske og gjenta:

Må du være glad og fredfull.
Må din kropp være sunn og sterk.
Må du være trygg og beskyttet.
Må du leve i glede, enkelhet og god flyt.

Så skifter du fokus for siste gang. Denne gangen skal du tenke på hele verdens mangfold av liv. Alle mennesker, dyr, fugler, fisker, insekter, trær osv – alt som utgjør livet på denne planeten. Send kjærlighet til denne yrende, levende kloden og si, enten inni deg eller høyt:

Må dere alle være glade og fredfulle.
Må deres kropper være sunne og sterke.
Må dere oppleve trygghet og beskyttelse.
Må dere leve i glede, enkelhet og god flyt.

Kilde:
«Warrior Goddess Training» av Heatherash Amara.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..