Barnebøker, Boktips, Litteratur, Litteraturanmeldelser

Haiens hemmeligheter: Leken og informativ sakprosa for barn

Haiens hemmeligheter. Kilde: Pixabay.

Bokas tittel og forfatter
«Haiens hemmeligheter» av Owen Davey.

Bokas særtrekk og handling
«Haiens hemmeligheter» er ei faktabok for barn, om hai.

Visste du at…
…mange haier man produsere sitt eget lys?
…haier ikke kan tygge maten sin, men må svelge byttet helt, knuse det eller bite av kjøttstykker?
…makrellhaien kan hoppe nesten seks meter opp i lufta?

Dette og mye annet får du vite mer om i denne informative og lekne sakprosaboka for barn og unge.

Utvalgt bilde fra boka

Min vurdering
Jeg var livredd for hai. Haiskrekken satt fast i meg etter at jeg så deler av «Haisommer» ved en feiltagelse som barn. Angsten hang i til langt opp i tenåra.

I dag elsker jeg hai. Hvordan er det mulig?

Jeg begynte å lese faktabøker og se dokumentarer om hai. Kunnskap seirer alltid over fordomsbasert frykt. Det aller beste er å få kunnskap så tidlig i livet at fordommene aldri kan flytte inn. Derfor er boka «Haiens hemmeligheter» så viktig.

Haier er en av de utrydningstruede artene på planeten vår. Beregninger viser at vi mennesker dreper over elleve tusen haier i timen. Hver dag. Hele året. Det er vanvittig mange. Og det er vanvittig unødvendig.

Haiene er livsviktige for økosystemene de lever i. Uten hai vil den viktige balansen i naturen ødelegges, og en rekke katastrofale kjedereaksjoner av skadelige konsekvenser vil spre seg i havet og på land. Haiene er på en måte som havets bier. Uten dem står også vårt liv i fare.

Grunnet myter og munnhell, skrekklitteratur og skrekkfilm, har haien fått rykte på seg for å være ond og farlig. Denne holdningen til hai har vært med på å skape en idé om at det er greit å drepe hai, og helst så mange haier som overhodet mulig. Dette er en farlig tankegang.

Det er viktig med en holdningsendring når det gjelder hai, og det er der bl.a. denne boka kommer inn. Hai er ikke noe farligere enn noen annen art på denne kloden, og haier er ihverfall ikke ondsinnede. De er liv. De følger sitt iboende instinkt. De lever i pakt med sin egen natur og naturen rundt seg, på lik linje med alle andre former for liv på planeten Gaia.

«Haiens hemmeligheter» tar opp viktigheten av å bevare haibestanden og verne om haiene. Den byr på interessante fakta om alt fra haiarter, haiers fysikk og utseende, til hva som står på haiens meny, haiers habitat og haimytologi.

Boka er preget av et særdeles godt språk og morsomme formuleringer. Den er leken, men samtidig saklig og informativ. Heidi Sævareids oversettelse er kjempegod.

Boka er gjennomillustrert. Bildene er minimalistiske, stramme og presise, men også lekne og imøtekommende. Illustrasjonene er med på å gjøre stoffet forståelig og boka minneverdig. Tegningene har særpreg og stor personlighet.

Jeg håper mange vil lese denne boka, både voksne og barn. Her er det mye å lære for alle.

Her er tips til ting du kan gjøre for å hjelpe haiene:

  • Hold havet friskt. Det å gå til fots, sykle og være bevisst på hvor mye strøm og oppvarming du bruker, kan bidra til å redusere karbonavtrykket ditt. Karbon absorberes av havet, men for store mengder gjør at havet blir for surt. Det kan skade mange arter og livet der.
  • Hvis du har akvariefisk, prøv å forsikre deg om at de ikke er villfangede fisk. Slipp dem heller ikke løs i havet, for det kan ødelegge det skjøre økosystemet.
  • Å spise bærekraftig sjømat bidrar til å sørge for at maten har blitt fanget på en måte som ikke påvirker havet negativt. Let etter dette symbolet når du handler:
  • Plastavfall havner ofte i havet og gjør at tusenvis av havskapninger dør hvert år. Du kan hjelpe til ved å resirkulere plast og alltid rydde opp etter deg når du har vært på stranden.
  • Spis ikke haikjøtt. Bestill ikke haifinnesuppe på restauranter i utlandet. Ikke støtt opp om haifangsten, eller sportsfiske av hai.

Kilde til deler av listen: «Haiens hemmeligheter» av Owen Davey.

Hvis du ønsker å gjøre ennå mer for haiene, kanskje for en spesiell haiart også, så kan du besøke siden til organisasjonen Shark Angels. Der kan du adoptere en hai. Adopsjonspengene går til det viktige arbeidet med å spre kunnskap om haier og deres prekære situasjon, beskyttelse av haier og andre utrydningstruede arter i havet.

Fakta

Forfatter og illustratør Owen Davey. Kilde: Forfatterens hjemmeside.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Mangschou
ISBN: 978-82-8238-178-9
Originaltittel: Smart about sharks
Oversetter: Heidi Sævareid
Sideantall: 37
Utgivelsesår: 2016 (på norsk 2018)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..