
Bokas tittel og forfatter
«Sjamanen i stjerneregn – En reise til Asias sentrum» av B. MiRee Abrahamsen.
Bokas særtrekk og handling
«Sjamanen i stjerneregn» er kombinert reiseskildring og sakprosa om sibirsk og mongolsk sjamanisme.
Hvor finner man en sjaman? Hva holder de på med – hvem er de? Og kan de egentlig gjøre noe for folk i dag? For å få svar setter forfatteren kursen mot et hjørne av Russland, Tyva-republikken.
I løpet av Abrahamsens reise blir vi kjent med sjamaner, strupesang, en sørlending med et kall og en psykolog-smed med profetiske evner. Det blir også tid til en heller overraskende tur innom post-kirurgisk avdeling.
Denne resieskildringen fra Sibir byr oss på majestetiske landskap, og en rekke originale, nære møter, dypdykk inn i sjamanisme, lokal kultur, religion, tradisjoner og historie – i by og land.
Og hva venter av overraskelser i sjamanens jurt?
Utvalgt sitat fra boka
«Hva er det som drar meg til Russland? Hvorfor reise hit, når verden er fylt av andre eventyrlige steder? Og hvorfor akkurat Sibir?
Jeg har vært her før. For noen år siden jaktet jeg på en sibirsk boksemester, en venn. Ferden gikk gjennom Altaj. Historien ble til boken Det ville østen. I løpet av den reisen kom jeg i kontakt med sider av lokal kultur som trigget nysgjerrigheten i nye retninger. I sekken hadde jeg en tynn lefse av en trykksak, kjøpt på statsuniversitetet i Sankt Petersburg. Boken var full av merkverdige foto; naivistiske gudebilder, dyreofringer og en kar med en diger tromme. Selv om dette var en akademisk utgivelse, økte bildenes elendige trykkvalitet følelsen av noe rustikt og hemmelighetsfullt. Jeg leste litt i den, og la den bort. Men med jevne mellomrom har jeg bladd i den, kjent på hvordan stoffet pirrer nysgjerrigheten. Og temaet? Sjamanisme.»
Min vurdering
Jeg hadde ingen reiseplaner i sommer. Jeg var hjemme, og reiste heller ut gjennom bøkene jeg leste. «Sjamanen i stjerneregn» ble sommerens beste reise for meg.
Abrahamsen er en dyktig skribent og turguide. Hun skriver med kunnskap og humor, og møter omverdenen med velbalansert kritisk sans, kombinert med sunn åpenhet og nysgjerrighet. Den beste kombinasjonen. Resultatet er ei bok som både er lærerik, fascinerende og inspirerende.
Når jeg er på samme sted i mer enn fjorten dager i et strekk endrer noe seg. Jeg går fra å være nyfiken, entusiastisk og tydelig utenifra, til å smelte inn i stedets rytme. Jeg blir plutselig en naturlig del av hverdagen, og glir mer og mer inn blant folk. Det er gjerne da at stedet jeg er på begynner og åpne seg, og dele av sitt særpreg og sin magi.
Slik oppleves det å lese denne boka. Abrahamsen har tatt seg tid. Hun lar seg selv gradvis gli inn i rytmen i Kyzyl, en by i den Sibirske Tyva-republikken, langt øst i Russland. Hennes levende skildringer og klare bilder lar meg ta del i denne gradvise tilvenningen og sammensmeltningen. Det føles virkelig som om jeg er der sammen med henne.
Det er en sterk og spennende reise forfatteren trekker meg inn i. Boka er spekket med interessante fakta, både fra Sibirs historie og fra nåtid. Forskjellen mellom byliv og livet på taigaen skildres godt, og understrekes av nære og sterke møter med fastboende. Og av alle steder i verden så treffer Abrahamsen på en norsk pastor i Kyzyl. Han er gift med en sibirsk kvinne, og har sin egen menighet midt blant alle sjamanene.
Tyva er fylt av kontraster. Elementer fra et moderne, urbant liv står side om side med gamle tradisjoner og åndelighet. Strupesang og renseritualer har like stor tilstedeværelse i en tyvinsk hverdag som popmusikk og mobiltelefon.
Sjamanene står med ett bein i hver verden. Det ene i jurtens røykfylte, urtedunstende, åndelige rom – det andre i vår teknologiske samtid. De har kontor og kontortid på det lokale sjamansenteret i Kyzyl. Her er det like alminnelig med en sjamankonsultasjon som med en time hos legen.
Møtene med sjamanene er bokas desiderte høydepunkt. Abrahamsen skaper levende og nære portretter av dem.
Tyvinerne er ikke kanskje ikke det mest ekstroverte folkeslaget i verden, men Abrahamsen får etterhvert ta del i deres hverdag og idéverden – og vi gjennom henne. Menneskene som trer frem bak sjamanustyret er som deg og meg, selvsagt. De har drømmer og bekymringer. De er stolte av sin familie, sine røtter og sin historie. De ønsker å hjelpe sine medmennesker med de redskapene og den kunnskapen de har. Også har du noen som kanskje ikke er så godt likt. Som fremstår som avvisende, arrogante og skremmende. Men sånn er det jo med folk uansett hvor i verden vi er.
Sjamaner er av kjøtt og blod. De betaler regninger, de lager middag og de ser på TV – innimellom møter med forfedre fra den andre siden, utdrivelse av onde ånder og utføring av helbredende riter. Og Abrahamsen får oppleve begge sider av sjamanen, både den magiske og den mundane.
Det er noe vakkert og rørende over flere av møtene, og over relasjonene som oppstår mellom forfatteren og de menneskene hun treffer på sin reise. Møtene blir ennå finere av at Abrahamsen er den hun er. Et åpent og nysgjerrig menneske, som spør og søker heller enn å fordømme og forkaste – også i møte med det de fleste her hos oss anser som lite vitenskapelige metoder og praksis. Som tidligere nevnt balanserer hun sin kritiske sans med nettopp åpenhet, og med raushet for andres subjektive opplevelser. Vi kommer langt med sunn ydmykhet i møte med hverandre. Det handler om sosial og mellommenneskelig intelligens.
Sjamaner, prinsesser og sjamanisme har jo vært i vinden en stund, men min grunn til å lese denne boka var noe helt annet enn vårens og sommerens mediatrend. Etter å ha tatt en DNA-test for noen få år siden fant jeg ut at en av grenene på mitt slektstre er befolket av sibirske og mongolske stammefolk. «Sjamanen i stjerneregn» har derfor ikke bare vært en litterær reise østover for meg, men også en reise tilbake til noen av mine egne røtter. Det har vært en fantastisk, lærerik og vakker reise – en jeg ble inspirert til å foreta selv.
Jeg fikk så mye ut av denne reiseskildringen at jeg kommer til å nominere den til Bokbloggerprisen 2019. Den er velskrevet, innholdsrik og setter spor.
Fakta

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: Vigmostad & Bjørke
ISBN: 978-82-419-1846-9
Originaltittel: Sjamanen i stjerneregn
Oversetter: —
Sideantall: 480
Utgivelsesår: 2019