Litteratur, Mammutsalg

Mammutsalget 2020: Bøker jeg har bestilt

Jeg fikk årets mammutkatalog på e-post i går morges. Og i går kveld hadde jeg lagt inn en forhåndsbestilling. Sånt skjer. Fort gjort. 😉

Ofte kan det lønne seg å legge inn en forhåndsbestilling på bøker man veldig gjerne vil sikre seg. Mye selges ut raskt ved slike salg. Jeg har gått for to romaner, to sakprosabøker og ei kokebok i år. Hvilke titler frister deg? 

Jeg må si jeg ble positivt overrasket over årets katalog. Fjorårets katalog var heller ikke ille, men tidligere år har det vært veldig mange gjengangere i katalogen. Årets katalog byr heldigvis på mange nye titler og en god del jeg ikke har hørt om tidligere. Det er alltid spennende å oppdage helt ny og ukjent litteratur, spesielt til en billig penge.

Her er bøkene jeg falt for i år:

«Kråkenes land» av Mark Cocker.
«Kråkene har aldri blitt elsket som andre fugler. Kråka gjør ugagn, dens svarthet har gitt grådige assosiasjoner til ravn og gribb og bønder har jaktet på dem. Kråkenes land har en helt annen tilnærming til disse fuglene. En familie kjøper et nær ubeboelig hus på landsbygda i England og flytter dit med barn, bøker og femti tommeltotter. Med på kjøpet kommer også en voldsom hær med kråker og trær de kan bo i. Mark Cocker lykkes i å observere fuglene, flokkene og deres liv og mønstre uten de vanlige fordommene mot kråker. Han begynner å følge dem på deres premisser – over markene, inn i skogene – og prøver å få tak i fuglenes tankegang, mønstre og hemmeligheter. Kråkenes land er én del familiehistorie og én del fuglebok.»

«Stalpi» av Stefan Spjut.
«To menn fanger en ulv i en svensk skog og kjører den sørover i natten. Ti år er gått siden «trolljegeren» Susso Myrén la ut på en ufrivillig og farlig jakt gjennom de svenske skogene. En jakt som ledet til at barnerøveren Lennart Brösth og trollsekten hans ble oppløst, og Brösth sperret inne. Nå bor Susso i et hus dypt inne i skogen, med et gammelt ekorn som eneste selskap. Når Brösth rømmer fra psykiatrisk sykehus, skjønner Sussos mor at datteren må advares. Stalpi – det samiske ordet for ulv – er den etterlengtede oppfølgeren til Stefan Spjuts uhyggelige spenningsroman Stallo. Vi tas med til Myrén-slekten og til et norrland der troll, vetter, nisser og skrømt er mer enn gammel folketro. Dette er et sted der troll forvandler seg til dyr – bjørn, gaupe , mus – og ulv: vesener som kryper inn i sinnet på deg og tar over. Hvis man tror på troll, da er man bare rar. Men hvis man vet at de finnes, da er man forbannet.»

«Kinderwhore» av Maria Kjos Fonn.
«Moren til Charlotte er alltid hjemme, likevel er hun aldri der. Hun bruker mesteparten av tiden til å sove, og sterke medisiner for å holde seg i søvn. Når moren ikke sover, gir hun Charlotte nye fedre. Én av dem viser henne et glimt av at noe annet og bedre er mulig. Men det varer altfor kort, så kommer det en ny far. Som tolvåring opplever Charlotte noe hun ikke har forutsetning for å ta innover seg. Etterhvert fatter hun nytten av morens pillebruk, glad for å oppdage at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med stor avstand både til seg selv og til andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?»

«Kreativitet og feministaktivisme» av Astri Holm og Berit Rusten.
«Denne pamfletten løfter fram feministaktivismen i Trondheim på 1970- og 1980-tallet. Den forteller om en viktig og fantasifull kamp for rettferdighet. Til tross for motstand, delvis stor motstand, gav aktørene ikke opp, og gjennom iherdig innsats ble mange mål nådd. Trondheim var et kraftsenter allerede med den første feministbølgen rundt forrige århundreskifte, da kampen for stemmeretten, kravet om å bestemme over egen kropp, og sosiale rettigheter sto i fokus. Fredrikke Marie Qvam og Elise Ottesen Jensen (Ottar) sto i spissen. Begge hadde i perioder tilknytning til Trondheim. I Trondheim var det aksjoner og initiativ under den andre bølgen, som fikk ringvirkninger også på landsbasis. Trondheim var i forkant i kampen mot skjønnhetskonkurranser og porno. Resultatet av kvinnekuppet i 1971 førte til at kvinnene fikk flertall i bystyret. Og, Nyfeministene hadde sitt første landsmøtet i byen. Den skapende og forandrende kraften kommer også til syne gjennom de siste års 8. marsfeiringer.»

«Gatemat fra hele verden» av Stian Floer og Jan Robin Ektvedt.
«Myke og mettende pannekaker fylt med hoisinsaus og svinekjøtt, jianbing, på gata i Beijing, rykende varme, søte frityrstenger, churros, på gata i Barcelona. En søtlig brennende porsjon jerk chicken på gata i Kingston, Jamaica. Syrlig, rå fisk, ceviche på gata i Lima Peru. Overalt hvor du kommer i verden, er maten du får på gata ofte den aller beste: smaksrik, mettende, enkel – lagt opp slik at du får en størst mulig matopplevelde på kortest mulig tid.

Kokeboken Gatemat tar deg med på en kulinarisk reise verden rundt, fra gatehjørne til gatehjørne. I oppskrifter, bilder og tekst tar forfatterne med gata hjem til deg, slik at du kan lære deg å lage klodens mest uimotståelige favoritter. Kokkene Stian Floer og Jan Robin Ektvedt viser vei inn i de autentiske smakene og deler raust sine enorme kunnskapet. Samtidig viser de hvordan du med smarte knep og enkle grep kan få til de mest eksotiske med vanlige ingredienser hjemme på ditt eget kjøkken.»

Et tips avslutningsvis: Hvis katalogen ikke imponerer deg, så ta en tur innom nettstedene til de enkelte bokhandlerkjedene (eller også en tur i forskjellige fysiske bokhandler). Ofte har de enkelte filialene andre titler lagt ut for salg i tillegg til årets offisielle mammutbøker. Jeg har funnet mange overraskende skatter ved å ta turen innom diverse bokhandler i mammutperioden.

Godt salg! 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..