Boktips, Litteratur, Litteraturanmeldelser, Ungdomslitteratur

Domens port 2 – Djevelens besettelse: Norsk fantasy som vekker leselysten

Kilden til bildet til venstre: Pixabay. Kilden til bildet til høyre: LIV forlag.

«Reklame»: Forbrukertilsynet krever at innlegg om bøker mottatt som anmeldereksemplar fra forlag merkes som «reklame». Mine innlegg om bøker er en kritisk vurdering av verket og en skildring av leseopplevelsen. Jeg mottar ingen økonomisk godtgjørelse for mine anmeldelser. Personlig integritet er viktig for meg. Mine anmeldelser er alltid ærlige og upåvirket av at bok er mottat som anmeldereksemplar.

Bokas tittel og forfatter:
«Domens port 2: Djevelens besettelse» av Lene Eriksen.

Bokas særtrekk og handling:
«Djevelens besettelse» er andre bok i den norske fantasyserien «Domens port». Bøkene passer for ungdom og voksne.

Det har gått flere år siden havfruen Boa fant spedbarnet Almira i havet. Almira har blitt voksen og er klar til å bli vokteren av De Fire, elementåndene som er fanget i hver sin edelstein. Nå er Boa endelig fri til å lete etter Ylva, som ble bortført av av selveste Lucifer.

Lucifer har ventet lenge. Han trenger De Fire for å kunne bryte løs fra Helvete og ta makten på jorden. Og for endelig å kunne få sin etterlengtede hevn over Gud. Med De Fire i hendene på en ny, uskyldig og lite rutinert vokter, ser han sin sjanse til å nå målet. Vil han lykkes?

Og hvem er egentlig Almira?

Jeg har anmeldt  den første boka i denne serien, «Domens port», HER.

Utvalgt sitat fra boka:
«Med vante bevegelser leter hun seg frem til bunnen av tasken, den hun alltid har hengende rundt livet. Hun finner kjedet og lar fingrene gli over de fire edelstenene. De vibrerer svakt. Åndene, som er fanget inne i dem, prøver å fortelle noe. Men hva? Signalene er som regel ikke vanskelige å tolke. Hun har i tillegg vært Deres vokter lengre enn sine forgjengere. Jord, vann, luft og ild. Naturkreftene har lystret, kjempet Boas kamper og advart mot farer i en årrekke. Og hun har gjort alt i sin makt for å beskytte havfolkets skatt mot onde makter. Likevel klarte hun ikke å redde sin forrige arvtager, som nå har vært i Lucifers fangenskap altfor lenge. Boa kjenner et vemmelig sug i magen. Skyldfølelsen har aldri sluppet taket. Men etter i kveld vil ikke De Fire tilhøre henne lengre. Åndene, som har ligget skjult, er hentet frem igjen, klare for en ny vokter. Boa kan endelig legge ut på reisen som skal frigjøre henne fra den evige pinsomme skyldfølelsen.»

Min vurdering:
Jeg hygget meg med første boka i denne serien, «Domens port», som også var forfatterens debutroman. Jeg har ventet spent på bok nummer to, og nå når den er lest kjenner jeg at jeg håper på en tredje bok i denne serien også.

I anmeldelsen av første bok skriver jeg at Eriksens roman har enkelte likhetstrekk med Margit Sandemos «Isfolket». Og jeg gjenkjenner noe av «Isfolk»-energien i denne boka også. Dette er for meg en god ting, og noe som i første rekke handler om bokas driv, spenningskurve og enkelte av figurene boka er befolket med. Selv om «Djevelens besettelse» gir meg ‘Sandemoske’ assosiasjoner, så er ikke likhetene så mange og overtydelige at Eriksens bok ikke står på egne ben. Historien om havfruen Boa er en egenarted og original fantasyhistorie det er spennende å lese.

Mye av spenningen i bok nummer to er bygget rundt spørsmålene om Lucifer skal lykkes i å slå kloa i De Fire, og hvem Almira egentlig er. Hun ble funnet av Boa i havet, og hennes identitet er usikker. Men Boa har en mistanke, og det får leseren ganske raskt også. Denne mistanken vekker tvil om Almira er til å stole på, noe som ligger som en dirrende uro gjennom store deler av romanen.

Boa legger ut på reise for å finne porten til Helvete, så hun endelig kan få reddet Ylva. Ylva ble kidnappet av Lucifer i første bok og har vært fanget i ganske mange år nå. Er hun fremdeles i live?

Boa tror hun skal gjennomføre reisen alene, men Almira følger etter henne. Og med seg har hun De Fire, som hun ikke er fullt opplært til å beskytte ennå. Reisen blir lærerik for dem begge. Boa gjør det hun kan for å overføre sin kunnskap om De Fire til Almira på turen, men mye må hun føle seg frem til selv. Og hun får ikke lange stunden til å bli kjent med elementåndene og deres krefter før fiender omringer de to.

Lucifer råder over mange overnaturlige og mytiske vesener, og han former en hær av dem som han sender etter Boa og Almira. Han kjenner at De Fire har fått en ny vokter, og han tenker å utnytte den nye vokterens svakheter for å nå målet sitt: Verdensherredømme.

Jeg elsker kombinasjonen av vesener og personer i bøkene til Eriksen. Hun blander sammen havfruer, demoner, hekser, huldra, nøkken, drauger, kraken, vampyrer og troll. Figurer fra vidt forskjellige historier, eventyr, myter og tradisjoner. Og det fungerer. Det gir historien et deilig snev av nytenkning og særpreg. Det hjelper selvsagt at jeg allerede kjenner godt til alle disse forskjellige vesenene, og at jeg liker dem. Det utgjør mye av lesegleden for min del. Men om noen av disse skulle være ukjent for andre lesere, så blir de kjent med dem her og forhåpentligvis inspirert til å søke seg frem til annen litteratur om dem. Og det er alltid et stort pluss: Bøker som vekker lesegleden og nysgjerrigheten hos sine lesere!

En figur jeg ble spesielt fascinert av i første bok er Herulv, Lucifers demonsønn. Jeg opplevde at han hadde et stort og spennende utviklingspotensial, og jeg fikk rett. I «Djevelens besettelse» får han en større rolle og vi bli bedre kjent med ham og hans forskjellige personlighetsfasetter. Det ligger en dobbelthet i flere av personene i disse bøkene, de trekkes mellom lys og skygge, og det gjelder for Herulv også. Han minner meg litt om Sandemos Tamlin, nattens demon – en figur jeg for øvrig også likte veldig godt. Ja, jeg har rett og slett blitt fan av Herulv! Håper på et gjensyn med ham i en fremtidig roman.

Herulvs mamma dukker også opp i denne romanen. Nå skal ikke jeg avsløre hvem det er, men jeg kan si så mye som at jeg liker henne og at jeg ser frem til å bli bedre kjent med henne i fremtidige bøker også. Hun er intelligent, egenrådig og vakker, og har tydeligvis en egen, skjult agenda. Jeg gleder meg skikkelig til å finne ut hva den går ut på. Her ligger et potensial til mye moro og spenning.

Det er noe befriende upretensiøst og ujålete over Eriksens fantasy. Bøkene er lettleste, syder av fart og spenning, og vekker leselysten! Bøker som får folk til å lese er undervurdert. Jeg tenker at det er noen av de viktigste bøkene som skrives. Eriksens bøker er definitivt i denne kategorien. De trekker oss inn i handlingen, inn i en fantastisk verden befolket av fantastiske vesener, og etterlater oss med en intens lyst på mer.

(Når bok nummer tre kommer, for det håper jeg den gjør, har jeg et lite ønske til forlaget. Kan dere ikke korrekturlese litt grundigere før boka går i trykken? Det var endel slurvefeil i «Djevelens besettelse». Manglende bokstaver her og der, manglende tegnsetting, ham/han-feil osv. Jeg har det med å henge meg opp i slike ting, og det tror jeg mange lesere gjør. Det medfører endel irritasjon i leseprosessen, som lett kunne vært unngått.)

Fakta:

Forfatter Lene Eriksen. Kilde: Bokvrimmel (min tidligere blogg).

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlag: LIV Forlag
ISBN: 978-82-8330-260-8
Originaltittel: «Domens port 2: Djevelens besettelse»
Oversetter: —
Sideantall: 270
Utgivelsesår: 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..