Boktips, Litteratur, Litteraturanmeldelser

Vær din beste venn: Minimalistisk om egenomsorg

Kilden til bildet t.h.: Pixabay. Kilden til bokomslaget: Gloria forlag.

«Reklame»: Forbrukertilsynet krever at innlegg om bøker mottatt som anmeldereksemplar fra forlag merkes som «reklame». Mine innlegg om bøker er en kritisk vurdering av verket og en skildring av leseopplevelsen. Jeg mottar ingen økonomisk godtgjørelse for mine anmeldelser. Personlig integritet er viktig for meg. Mine anmeldelser er alltid ærlige og upåvirket av at bok er mottat som anmeldereksemplar. Les mer HER

Bokas tittel og forfatter
«Vær din beste venn» av Marianne Magelssen.

Bokas særtrekk og handling
Dette er ei psykologisk selvhjelpsbok om egenomsorg.

Forfatteren sier at boka er ment som en påminnelse om at det viktigste vi kan gjøre i livene våre er å hjelpe hverandre slik at hver og én blir i stand til å omfavne, tåle og uttrykke hele seg.

Utvalgt sitat fra boka
«Når vi har kritiske, fordømmende, kontrollerende, begrensende, fryktbaserte tanker om oss selv eller andre er det egoet vi hører. Det er egoet som er skrytete, setter seg selv over andre og kjenner på hovmod. Når vi kvier oss for å forsøke noe nytt, er det egoet som holder oss tilbake, det er bedre for egoet å aldri forsøke enn å mislykkes. Det er egoet som liker og misliker, som hater, er sjalu og grådig. Egoet er redd for å miste, det vet ikke hva kjærlighet er.»

Min vurdering
Ved første øyekast ser denne boka i overkant luftig ut. Det er knapt med tekst på de fleste sidene, og den er i tillegg utstyrt med illustrasjoner som tar opp sideplass (bildene er av forfatterens kunstersøster, Janine Magelssen). Jeg tok meg i å lure på hvordan en så ordknapp bok kunne være til hjelp og nytte.

Men det viste den seg å være. Den minimalistiske utformingen er en del av det som gjør boka god. Magelssen har satt av plass til leseren og leserens egen prosess mellom sidene i denne boka. Hun sier akkurat nok til å trigge selvrefleksjon og tankeutforsking i oss.

Forfatteren byr ærlig og innsiktsfullt på seg selv og sin egen prosess i bøkene sine, også denne. Jeg har tidligere lest hennes «Kjære Gud, kommer du snart? Det er så rotete her», ei bok jeg likte godt.

I denne boka dykker Magelssen ned i temaene egenomsorg, medfølelse og selvaksept. Det er lett å tenke at dette er selvinnlysende egenskaper, at vi alle er glade i oss selv og ikke trenger å få et bedre forhold til oss selv. Jeg tenker at det på mange måter er feil. Følelser og egenomsorg er ikke populære temaer i vårt samfunn. Vi lærer ikke mye psykologi på skolen (nå er det forresten lovet et nytt psykisk helse-fag i grunnskolen – det skal bli spennende å se hvordan det vil fungere), og det lille vi lærer går hverken i dybden eller fører til spesielt stor innsikt.

Det å forstå oss selv og andre er et livsviktig (og kanskje livslangt) prosjekt som betaler seg. Livet flyter lettere, også gjennom faser som er vanskelige, når vi har med oss selvforståelse og egenomsorg i bagasjen. For det er nettopp det; Vi vil møte utfordringer, tap og brå forandringer alle sammen. Vi vil måtte gjennomleve usikkerhet, avvisning, smerte og sorg.

De aller fleste av oss møter disse tingene med små eller større sår, emosjonell bagasje fra en oppvekst omgitt av omsorgspersoner som bare var mennesker. Mennesker som hadde sine feil og mangler, som ikke var eksperter eller fagpersoner på barn og oppvekst, men som gjorde det beste de kunne med de midlene de hadde. Noen ganger setter mennesker vonde spor i andre mennesker, blir til kritiske stemmer i barnas indre når barna selv har blitt voksne. Vi har alle en indre kritiker. Noen ganger jobber den overtid, tar for stor og vond plass. Holder oss på plass i situasjoner hvor vi egentlig burde bryte oss fri og ta sjanser. Holder oss nede der vi burde reise oss og fremstå tydelig og sterkt. En form for dysfunksjonell beskyttelse, som kanskje var reelt beskyttende en gang i livet, men som nå, i voksen alder, hemmer oss.

I utfordrende situasjoner trenger vi ikke noe på innsiden som gjør situasjonen vi står i ennå vanskeligere. Vi trenger noe som kan ta brodden av smerten, noe som trøster og forsikrer oss om at vi er sterke nok og kyndige nok til å finne en løsning. Til å finne en vei ut og fremover. Vi trenger en skikkelig god venn som tar vare på oss og gir oss støtte. Og vi må ta ansvar for dette behovet og disse følelsene selv. Det er ingen andres ansvar å ta vare på oss, eller å elske oss. Det er vår egen livsoppgave. Vi må alle bli vår egen beste venn.

Magelssen har med denne boka gitt oss en håndbok i prosessen å bli den vennen vi selv trenger. Hun viser oss både vonde og gode glimt fra egen utviklingsprosess, deler tanker, påstander og sitater fra mange forskjellige kilder og byr på en nydelig tekst av lyriker, forfatter og psykolog, Helge Torvund, om kunsten å være menneske. Vi får også en vakker og enkel meditasjon, som skal vekke dyp tilstedeværelse og ro.

Hele boka har et deilig zenpreg. Den har pusterom og plass. Det er ikke en skravlete selvhjelpsbok som har alle svarene. Det er ei bok som har plass til leseren og som kommer med noen få gode spørsmål og påstander, nok til at leseren selv blir nysgjerrig og begynner å søke svarene i dypet av seg selv.

Boka fungerer både om man leser den fra perm til perm, eller som et lite, daglig oppslagsverk. Å slå tilfeldig opp på en side hver morgen kan gi like mye innsikt som å sluke hele boka i en jafs. Men les introen først. Den skaper en god ramme om selve leseopplevelsen og gir deg en viktig innsikt i hva boka forsøker å få til og hvorfor.

Jeg har blitt glad i denne boka.

Er du nysgjerrig på deg selv og ønsker å få et bedre forhold både til deg selv og andre mennesker, så er denne boka for deg.

Fakta

Forfatter og foredragsholder Marianne Magelssen. Kilde: Athenas.no.

Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget.
Forlag: Gloria forlag.
ISBN: 978-82-84200-46-0
Originaltittel: Vær din beste venn.
Oversetter: —
Sideantall: 191.
Utgivelsesår: 2020.

2 tanker om “Vær din beste venn: Minimalistisk om egenomsorg”

  1. Jeg hadde glemt Kjære Gud, kommer du snart? Det er så rotete her. Det var en bok jeg virkelig likte, så nå ble jeg nysgjerrig på denne boken. Kanskje aller mest på grunn av det du skriver om å gi plass til leseren. Det hørtes interessant ut.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..