Årsprosjektet Forandringens Farge

Forandringens farge #3: ‘There is no BUT’

Kilde: Pixabay.

På Tøyen i Oslo ligger Interkulturelt Museum. En av museets permanente utstillinger heter ‘Typisk dem’, og handler om våre fordommer. Det er nemlig typisk oss å ha fordommer. Vi har noen alle sammen.

Det er en stor fordel å avdekke våre fordommer, erkjenne dem og gjøre det vi kan for å gi slipp på dem. Vi får det bedre med oss selv og andre uten fordommer, og andre får det også bedre med oss når vi lar fordommene fare. Fordomsoppdagende arbeid i oss selv er noe av det viktigste vi kan gjøre mens vi befinner oss på jorda.

Bloggprosjektet «Forandringens farge» handler i hovedsak om den formen for fordom som kalles rasisme, men det er jo virkelig ingenting i veien for at vi kan være nysgjerrig på andre fordommer vi måtte ha også. Hvorfor begrense oss til kun å rydde på kjøkkenbenken, når vi kan skape orden i hele huset – ikke sant?

«Vi kan ha fordommer mot folk fra andre kulturer enn vår egen, mot de som er yngre enn oss og de som er eldre, de som er rikere og de som er fattigere. Men hva er fordommer, egentlig?» ~Interkulturelt Museum

Ja, hva er egentlig fordommer?

På siden Definisjoner.no defineres fordommer slik:

Fordommer er en holdning om forutinntatte vurderinger mot personer og menneskegrupper basert på etnisitet, kjønn, sosial klasse, alder, religion, seksualitet, nasjonalitet, funksjonshemming eller andre personlige egenskaper. Fordommer er stort sett basert på mangelfull kunnskap, og ubegrunnede oppfatninger.

Fordommer skapes av frykten for det ukjente, og økt kunnskap er derfor nødvendig for å bekjempe fordommer.

Første skritt mot å få bukt med våre egne fordommer, er å bli klar over dem. Og det kan Likestillings- og Diskrimineringsombudet hjelpe oss med. De har lagt ut en IAT-test på siden sin, en såkalt assosiasjonstest som skal være med på å skape bevisstgjøring rundt hvilke fordommer vi er innehavere av. Testen består av syv deler som skal gøre oss mer bevisst på våre (ubevisste) holdninger når det gjelder kjønn, hudfarge, utseende, vekt, nasjonalitet, alder og seksuell legning. Du finner mer informasjon om testen og link til den HER. 🙂

Når vi har blitt litt mer bevisst på hvilke fordommer vi har kan vi besøke Interkulturelt Museum og undersøke fordommene våre grundigere.

Ligger de i vår natur, eller er de noe vi skaper kulturelt? Er det «systemet» som har ansvaret for fordommene i samfunnet vårt, eller hver enkelt av oss? Kan fordommer være ødeleggende? ~Interkulturelt Museum

På museet blir vi, gjennom humor, konseptkunst og interaktivitet, oppfordret til å reflektere over og å dele fordommene våre. Personlige erfaringer fra oss, fra publikum, er en viktig del av den store installasjonen «The anatomy of prejudice» av kunstneren Thierry Geoffroy. Denne kunstneriske innsamlingen av fordommer gjør utstillingen levende og kronisk relevant, samtidig som den utfordrer oss til å tenke over hvorfor vi plasserer folk i bås og hvilke konsekvenser dette kan få for alle som utsettes for fordommer.

For mer informasjon, og bilder, fra utstillingen «Typisk dem» kan du sjekke ut Kornelia Minsaas (fra DNB Nyheter) sitt intervju med Anders Bettum, førstekonservator ved Interkulturelt Museum: «Folk blir møtt med fordommer hver eneste dag».

Sannheten er at fordommer sårer. Fordommer skaper traumer. Fordommer tilfører verden mer av hva den ikke trenger. Og ansvaret er vårt. Hver enkelt en av oss har ansvar for verdens ansikt. Verden er slik vi er. Er verden urettferdig, så er det fordi vi er urettferdige. Ønsker vi en bedre verden for alle, så må alle velge bedre. Vi må stå opp for hverandre, støtte hverandre og vise at vi bryr oss om hverandre. Og første skrittet på veien mot alt dette er å oppdage, innrømme og kvitte oss med fordommene våre. De skaper murer der vi trenger broer.

«I’m no racist, but…» Kilde: Interkulturelt Museum.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..