Årsprosjektet Forandringens Farge, Kunst og kreativitet, Tegning, maleri og illustrasjon

Forandringens farge #4: Afrika – Menneskehetens vugge

Kilde: Pixabay.

Afrika. Det var der det hele startet.

Afrika er menneskehetens vugge. Afrika er vår arts barndomshjem. Røttene på Livets Tre er svarte. Svart er begynnelse, opprinnelse og opphav. Svart er mor og far. Svart er familie.

Alle som lever på jorda i dag har en formoder og forfader fra Afrika. Alle som lever på jorda i dag har svarte gener, selv om det ikke synes utenpå. Alle som lever på jorda i dag tilhører det samme familietreet. Vi er ett, vi tilhører hverandre, vi har det samme opphavet. Menneskeheten er én art.

Hvis vi hater svarte, eller mennesker med litt dypere hudfarge enn oss selv, så hater vi oss selv. Vi hater vår familie, våre forfedre, vår opprinnelse. Har vi fordommer mot mennesker fra andre deler av verden enn oss selv, så har vi fordommer mot oss selv. Vi er forbundet. Alt henger sammen. Alt hat er selvhat.

«The Birth of Eve» av Harmonia Rosales. Kilde: Kunstnerens hjemmeside.

‘Adam’ og ‘Eva’ var aldri hvite. De første menneskene på jorden var mørke i huden. De første menneskene på jorden lever i oss alle, i vårt DNA. Svart er alles opprinnelse.

Den afro-cubanske og amerikanske kunstneren Harmonia Rosales har viet store deler av sin kunstnerkarriere til å myndiggjøre svart. Hun fokuserer spesielt på ’empowerment’ av svarte kvinner i kunsten sin. Bildet over, «The Birth of Eve», er et eksempel på dette. Her er Skaperen og Det Skapte svarte og kvinnelige. Her er Eva vist med den hudfargen Eva, som symbol på det første mennesket, hadde. Hun var mørk i huden. Dette er vår formoder. Dette er hudfargen som skjuler seg bakenfor alle hudfarger. Dette er DNA’et vi alle har til felles.

Hvordan kan SanseNomaden sitte å påstå dette, tenker du kanskje? Jeg kan ikke det. Jeg sier som Gretha Thunberg:

‘Don’t listen to me. Listen to the scientists’

Det er vitenskapsfolk som sier det jeg her sier. Historikere. Arkeologer. Genforskere. Lytt til dem. De har ekspertisen. De har viet sitt liv til sine felt og er til enhver tid oppdatert innenfor sine fag.

En av dem er er Bryan Sykes. Sykes er professor i genforskning ved University of Oxford og har bl.a. utgitt boken «Evas sju døtre: En fortelling om våre genetiske formødre». Jeg har anmeldt denne boka på min tidligere bokblogg, Bokvrimmel.  Du finner anmeldelsen min HER.

Et sitat fra min anmeldelse:

I Europa har vi sju forskjellige stammødre – på verdensbasis har vi litt over tretti. Men disse kvinnene har igjen sine stammødre, linjer av kvinner som leder oss tilbake til den aller første – «Eva» – som levde i Afrika. Genforskningen viser at vi alle er en stor familie og at vi alle genmessig sett er afrikanere. Menneskerasen er EN rase!

Sakprosaboka «Evas sju døtre: En fortelling om våre genetiske formødre» av Bryan Sykes. Kilde: Pax forlag.

En annen god måte å få kunnskap om gener og DNA på er via personlig gentesting. Jeg anbefaler Family Tree DNA, hvor jeg selv har testet meg. De er grundige og leverer resultater som går helt tilbake til menneskehetens opprinnelse, ikke kun noen få generasjoner tilbake (som en del av de rimeligste testene gjør). Her får du full oversikt over ditt opphav (som i utgangspunktet selvfølgelig er afrikansk) og kan se når den grenen av menneskeheten som dine forfedre tilhører først forlot Afrika, og hvilken rute de tok igjennom verden før deres gener endte opp her, hos deg.

En gentest er spennende, opplysende og forløsende. Den kan gi svar på spørsmål vi kan ha hatt om oss selv og våre nærmeste, og samtidig åpne sinnet og bevisstheten for den store sammenhengen her i livet og i verden. Gentester gir oss både tilhørighet og en vanvittig stor familie. Plutselig er hele kloden vårt hjem. ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..