Årsprosjektet Forandringens Farge

Forandringens farge #9: Syv sekunder

Kilde: Pixabay.

I dag har jeg lyst til å bringe oppmerksomheten til to artister og en låt de samarbeidet om i 1994. Youssou N’Dour og Neneh Cherry.

Youssou er er en av Afrikas mest kjente artister. I hjemlandet Senegal er han i tillegg komponist, tekstforfatter og skuespiller. Han har også vært minister i den Senegalesiske regjeringen (minister for turisme).

Neneh er en svensk sanger, tekstforfatter, rapper og DJ med røtter fra Sierra Leone (hennes far kommer derfra). Neneh har en halvbror som også er en kjent artist, Eagle-Eye Cherry.

Låta jeg vil trekke frem er «7 Seconds». Låttittelen og refrenget refererer til et nyfødt barns første sekunder på jorden; som Neneh har utdypet det:

Å ennå være uvitende om problemene, intoleransen og volden i denne verden.

And when a child is born into this world
It has no concept
Of the tone of the skin it’s living in

Vi velger ikke hudfargen vår selv. Det er tilfeldig hvor på jorden vi blir født og hvem som er foreldrene våre. Det er urettferdig og unødvendig at en slik tilfeldighet skal prege et helt menneskeliv på godt eller vondt. Utallige menneskeliv.

Det er skjærende trist å tenke på at de aller fleste kun er skikkelig fri de første «7 sekundene» av livet. Sakte vil verden, med alle sine dysfunksjonelle systemer, og voksne mennesker, med sine vrangforestillinger og vrangholdninger, ete seg innpå oss, kanskje knuse oss og helt sikkert forme oss – til vi er en av dem. Fanget i det samme nettet av holdninger, meninger og adferd som ødela oss. Som formet oss til noe vi opprinnelig ikke var – fordømmende, intolerante, rasistiske. Eller kanskje egentlig små, redde og forvirrede…?

La oss finne tilbake til den opprinnelige friheten vår. Friheten til å være i kropper med et mangfold av farger (og grader av funksjonsfriskhet og størrelser), til å være likeverdige mennesker, til å aksepteres og elskes akkurat slik vi er. Alle sammen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..